Новини
Події

На Хмельниччині орендар не сплатив значну суму коштів за оренду землі

На Хмельниччині прокуратура вимагає збільшення розміру орендної плати за користування землями державної власності вартістю 49 млн грн

Шепетівською місцевою прокуратурою виявлено порушення вимог законодавства при використанні земель державної власності.
Встановлено, що між Ізяславською райдержадміністрацією та одним із товариств ще у 2010 році укладено договір оренди земельної ділянки, розташованої  на території району.
Згідно умов вказаного правочину строком на 15 років із земель державної власності для обслуговування виробничих будівель і дворів орендарю передано ділянку площею понад 58 га.
Незважаючи на те, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки щороку збільшувалась та наразі складає більше 49 млн. грн., в порушення вимог Податкового кодексу України орендна плата за користування цією землею тривалий час залишалась заниженою.
«За таких обставин місцевий бюджет недоотримував значну суму коштів», – повідомив заступник керівника місцевої прокуратури Вадим Вітрук.
 Пропозиції районної державної адміністрації привести договір оренди землі у відповідність до вимог діючих ставок орендної плати та врегулювати питання у добровільному порядку, землекористувач проігнорував.
Незважаючи на те, що мінімальний розмір орендної плати за використання вказаної земельної ділянки у 2018 році становить близько 750 тис. грн., підприємством до сплати задекларовано всього 217 тис. грн.
Тому, діючи на захист інтересів держави, місцева прокуратура звернулась до господарського суду Хмельницької області з позовом про внесення до зазначеного договору змін та збільшення орендної плати на півмільйона гривень в рік.
 Інформація прес-служби прокуратури Хмельницької області

Автор: Алла Самойленко