Новини
Події

На Хмельницькій АЕС вчилися, як діяти під час диверсії

26 квітня 2018 року на Хмельницькій АЕС проходили спеціальні тактичні навчання з перевірки ефективності об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсії на АЕС.

У навчанні брали участь представники служби фізичного захисту, відомчої воєнізованої охорони, військової частини з охорони ХАЕС, а також особового складу відділів поліції та Служби безпеки України.

Під час спеціальних  тактичних навчань відпрацьовувались елементи взаємодії військовослужбовців з охорони атомної станції, працівників служби фізичного захисту ядерного об’єкта, а також відповідних силових структур та служб.

У ході навчань, умовно за сценарієм, особовий склад в/ч 3043 з охорони Хмельницької АЕС взяв участь у нейтралізації терористичної групи, яка незаконно проникла на територію проммайданчика. Всі дії нацгвардійців обговорювались у активізованому внутрішньому кризовому центрі, за участю керівництва ХАЕС та спецпідрозділів.

Після завершення спеціальних тактичних навчань генеральний директор Хмельницької АЕС Микола Панащенко позитивно охарактеризував дії всіх учасників навчань, зокрема, зазначив: «Згідно з легендою навчань на ХАЕС відпрацьовувались питання нападу диверсійних груп на ядерний об’єкт, проникнення через контур охорони ХАЕС, а також відповідні дії нацгвардійців із знешкодження диверсантів. Всі служби виконали поставлені завдання. У ході навчань поступали додаткові ввідні, які ускладнювали хід навчань і вимагали коригування дій військовослужбовців».

Під час заходів  було продемонстровано роботу безпілотних літальних апаратів, які можуть створити проблеми для енергетичного об’єкта. «За результатами навчань ми зробимо відповідні висновки та реалізуємо низку заходів для зменшення загрози безпеці АЕС». – наголосив Микола Панащенко.

Автор: Тетяна Новак