Новини
Суспільство

Депутати облради стали на захист пасічників

Колективний депутатський запит щодо розслідування масової гибелі бджолосімей під час чергової сесії Хмельницької обласної ради 14 червня озвучив депутат фракції «За конкретні справи» Віталій Олуйко.

Паралізований рух у Городоцькому районі в травні 2018, коли місцеві перекрили проїжджу частину, пам’ятає чи не кожен водій. Причиною таких категоричних дій стала масова загибель бджіл. За словами голови ГО «Спілка пасічників України» в Городоцькому районі причиною таких наслідків стали пестициди, якими один з агрохолдингів обробляв посіви орендованих земель. Аналогічна ситуація  і в селі Кульчіївцях Кам’янець-Подільського району – за останніми даними 6 червня 2018 року там загинуло 180 біджілосімей внаслідок обробітку полів гірчиці сильнодіючим засобом для захисту рослин в період цвітіння.  За словами пасічників, проблема не лише у загибелі роїв, а й в тому, що використання хімікатів призвело до погіршення самопочуття людей у ближніх населених пунктах.

Згідно законодавства України розпорошувати хімікати ближче, ніж за 5 км від постійного перебування пасік, за 2 км від рибогосподарських водойм та місць випасу домашніх тварин і 1 км від населених пунктів заборонено.

«Вся проблема в тому, що люди, які займаються пасікою і проживають поряд з полями, не були повідомлені про хімічний обробіток, а це замовник зобов’язаний зробити за три доби до початку через засоби масової інформації, має поставити до відома і сільську раду і безпосередньо бджолярів», – наголосив Віталій Олуйко під час виступу.

Депутатський запит з проханням провести розслідування всіх фактів масової загибелі бджіл та надати їм правову оцінку направлений до всіх державних, правоохоронних та контролюючих органів Хмельницької області. Також у документі йдеться про необхідність проведення серед всіх сільськогосподарських підприємств області невідкладних заходів щодо суворого дотримання вимог законодавства в цій сфері та проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо їх реєстрації.

Автор: Тетяна Новак