Новини
Сенсації

Кам’янець-Подільський прямує до енергонезалежності: вчора відкрили унікальну теплоелектростанцію

Місто Кам’янець-Подільський – одне із стародавніх українських міст із багатою культурною спадщиною та історичними пам’ятками. При цьому місто швидко переходить з газу на альтернативне паливо при виробництві електроенергії та тепла і прямує до енергонезалежності.

 Голова Держенергоефективності Сергій Савчук разом із головою Хмельницької ОДА Вадимом Лозовим, головою Хмельницької обласної ради Михайлем Загородним, міським головою Кам’янця-Подільського Михайлом Сімашкевичем, генеральним директором КП «Міськтепловоденергія» Валерієм Гордійчуком взяв участь у відкритті нової унікальної теплоелектростанції загальною потужністю майже 45 МВт,яка для виробництва як електроенергії, так і тепла використовуватиме, крім газу, біомасу (солому, відходи кукурудзи і соняшника, тріску).

Вартість такого проекту склала майже 10 млн євро.

У результаті станція безперебійно забезпечуватиме теплом і гарячою водою близько 22 тис. мешканців: 190 житлових будинків, 3 дитячих садки та 5 шкіл. Потенціал заміщення газу – більше 8 млн м3 газу в рік.

Крім цього, із цією станцією Кам’янець-Подільський стає першим, а також третім у Європі та п’ятим у світі містом, яке використовує сучасний метод виробництва тепла, який полягає у роботі турбіни з модулем ОRС потужністю 1,8 МВт. На станції також встановлено 2 твердопаливних котли загальною потужністю 15 МВт (10 МВт + 5 МВт), два резервних газових котли потужністю 12 МВт, а також 3 когенераційні установки загальної потужністю 1,89 МВт.

«Цей проект, реалізацію якого підтримав Світовий банк, доводить, що Уряд, Парламент спільно з Держенергоефективності запровадили дійсно ефективне та привабливе законодавство для інвесторів», – наголосив на відкритті станції С.Савчук.

Так, тепло, згенероване станцією, буде подаватися у мережу за стимулюючим тарифом, передбаченим Законом України від 21.03.2017 № 1959-VIII (http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1959-19), розробленим спільно із Держенергоефективності.

Крім цього, електроенергія, вироблена з біомаси, буде реалізовуватися за «зеленим» тарифом у розмірі 12,4 євроценти/кВт*год. Такий стимул закладено у Законі України щодо конкурентного виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії (http://zakon5.rada.gov.ua/laws/show/514-19). Також, відповідно до цього Закону інвестор отримуватиме надбавку до «зеленого» тарифу, адже на станції працюють котли вітчизняного виробництва.

«Тож, запуск нової теплоелектростанції на біомасі – ще один сигнал інвесторам про вигоду інвестування у проекти із заміщення газу в Україні. Тому висловлюю подяку усім, хто став учасником реалізації цього проекту», – повідомив С.Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю

Автор: Катерина Прокопець