Новини
Суспільство

Коли і як впровадять електронний квиток у Хмельницькому?

13 липня 2018 року, у міському Будинку культури відбулося громадське обговорення проекту рішення виконавчого комітету Хмельницької міської ради «Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування у м. Хмельницькому»

Головним повідомленням від міської влади було те, що більшість прогресивних міст вводить електронний квиток та що він реально полегшить облік пасажиропотоку. І з цим важко не погодитись. Справді після прийняття Верховною Радою України законодавства, яке регулює це питання, значна кількість міських рад почали роботу в цьому напрямку. Наприклад, міські ради таких міста як Львів, Вінниця, Тернопіль, Житомир та Дніпро.

Також було зазначено про залучення коштів для запровадження е-квитка в Хмельницькому і названо суму у розмірі 80 мільйонів гривень. Конкурс щодо визначення розробника та адміністратора е-квитка планують провести вже восени після прийняття рішення виконавчим комітетом Хмельницької міської ради, проект якого було винесено на обговорення.

Вивчивши проект рішення ВК ХМР, можна стверджувати, що міська влада у Хмельницькому обрала для реалізації дуже схожу модель запровадження електронного квитка як у сусідів – тернополян.

Тернопіль почав працювати над запровадженням е-квитка ще з 2012 року. Місто пішло варіантом із залученням бюджетних коштів та коштів інвестора (в значній мірі). Виконавця обирали через тендер, однак оператора, що мав би адмініструвати всю автоматизовану систему та отримувати кошти від оплати проїзду, визначали через конкурс.

Засади запровадження автоматизованої системи для е-квитка у м. Хмельницькому, які запропоновано проектом рішення:

  • – одночасне обрання особи, уповноваженої на впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування та особи, що відповідатиме за здійснення справляння плати за транспортні послуги. Тобто це буде один суб’єкт, що поєднуватиме в собі дві функції: розроблятиме систему та отримуватиме всі кошти від оплати проїзду, а далі вже перераховуватиме кошти перевізникам. Звичайно ж за це стягуватиметься винагорода. Мова про залучення комунальних підприємств  не йде (а їх як мінімум є два з потрібною спеціалізацією у м. Хмельницькому).
  • – обрання цієї особи здійснюватиме конкурсний комітет, склад якого затверджуватиметься ВК ХМР. До речі, пропонується склад із 8 осіб: 4 особи з орбіти міськради та 4 особи від перевізників, про долучення громадськості мова зовсім не йде. Як не йде мова про проведення тендеру, адже гроші заплановано використовувати від приватного інвестора. Хоча міська рада могла б опрацювати питання щодо залучення грантових коштів, як в інших містах України. Для цього у нас навіть створено цілу комунальну установу – Агенція розвитку Хмельницького, яка б мала займатись саме такими проектами.
  • – серед умов, які прописані до претендента, є ось така цікава – «мають досвід впровадження аналогічних проектів та укладені (діючі) договори про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті загального користування та здійснення справляння плати за транспортні послуги в інших містах». Нам от стало цікаво скільки на ринку в Україні таких суб’єктів господарювання та ще й із «діючими» договорами. Чи не про відому вже нам юрособу може йти мова?
  • – в проекті рішення мова йде про запровадження неперсоніфікованих та персоніфікованих електронних карток. Тобто знову ж таки стоятиме питання навколо персональних даних, які будуть передаватись приватнику для виготовлення персональних карток. І знову ж таки тут згадується досвід Тернополя із карткою «Тернополянина».
  • – у проекті рішення досить вузько описано питання запровадження єдиного квитка для всіх видів транспорту, адже це питання згадується лише під час класифікації електронних квитків, однак при купівлі квитка у транспорті його дія поширюватиметься лише на відповідний транспорт, хоч він і вартуватиме більше, ніж е-квиток. Більше про запровадження єдиного квитка ні слова.
  • – враховуючи, що обладнання забезпечуватиме приватна особа, то відповідно це обладнання буде у його власності, про комунальну власність мова не йде. Це ж може в майбутньому робити приватника монополістом у м. Хмельницькому, а тому влада міста та пасажири будуть змушені погоджуватись із усіма забаганками цієї особи (наприклад, підвищення вартості карток, збільшення розміру винагороди тощо).

Схожим також є диференційований підхід, про який заговорила влада м. Хмельницького. Ще автоматизованої системи немає, обладнання у транспорті немає, а в проекті рішення щодо підняття вартості проїзду піднялась мова про диференціацію тарифу на проїзд. Нагадаємо, що такий підхід запрацював у м. Тернопіль на початку цього року.

Громадська організація «Жіночий Антикорупційний Рух» направила до Хмельницької міської ради зауваження щодо запропонованого проекту рішення, в якому було описано наведені вище моменти та запропоновано варіанти їх рішення.

Детальніше 

Автор: Катерина Прокопець