Новини
Суспільство

Перед початком опалювального сезону “Хмельницькгаз” залишається без кваліфікованих спеціалістів

З початку 2018 року з ПАТ «Хмельницькгаз» звільнилося 325 працівників. Головною причиною є низький рівень заробітної плати, який на 45% менший від середньої зарплати в енергетиці у Хмельницькій області. 

Середня зарплата працівників у «Хмельницькгазі»  становить 5,9 тис. грн., через що минулого року газорозподільну компанію залишили близько трьох сотень висококваліфікованих спеціалістів. На сьогодні дефіцит кадрів складає 13,4%, наразі залишаються відкритими 244 вакансії, йдеться у повідомленні прес-служби товариства. Серед них такі найбільш затребувані спеціальності як слюсарі з експлуатації та ремонту газового обладнання, електрогазозварники, монтери, майстри, інженери, водії та ін. Через невідповідну заробітну платню працівники змушені переходити на більш оплачувану роботу в інші компанії  або виїжджати за кордон. В результаті, відтік кадрів у ПАТ «Хмельницькгаз» з початку 2017 року перевищив 27%.

«Ми вкрай стурбовані ситуацією, коли перед початком опалювального періоду кваліфіковані, з багаторічним досвідом фахівці йдуть від нас, а молоді спеціалісти не мають бажання працювати з таким рівнем оплати праці», – каже технічний директор Олександр Лоб.

Наразі єдиним джерелом фінансування витрат ПАТ “Хмельницькгаз”, в тому числі й фонду оплати праці, є затверджений державним регулятором – НКРЕКП – тариф на розподіл газу.  Однак ще з початку 2017 року НКРЕКП  не переглядало тариф компанії. А неодноразові звернення  з розрахунками економічно обґрунтованих витрат компанії держрегулятор проігнорував.

«Наша  мета – не підвищення ціни на газ; потрібно лише перерозподілити складові в існуючій ціні газу в сторону збільшення тарифу газорозподільним підприємствам, – наголосив на нещодавній прес-конференції голова профспілки газових господарств України Сергій Копанічук. – Тому тільки таке рішення держрегулятора зможе попередити катастрофічні наслідки у газовій галузі».

Профспілкова організація ПАТ “Хмельницькгаз” в черговий раз  звернулася до НКРЕКП та уряду з вимогою врахування в тарифі на розподіл природного газу підвищення заробітних плат газовиків до рівня, середнього по промисловості. У випадку ігнорування вимог профспілок, працівники галузі напередодні опалювального сезону вимушені будуть почати акції протесту. 

 В нинішній складовій тарифу на оплату праці не враховано індекс інфляції та навіть підняття мінімальної зарплати. Тому при діючій ціні газу 6,96 грн./куб.м  «Хмельницькгаз» отримує в середньому лише 51 копійку. Наразі критична ситуація з відтоком кадрів спостерігається у всіх газових компаніях держави, в яких з початку року звільнилося вже понад 5,5 тис. професійних фахівців.

Автор: Тетяна Новак