Новини
Суспільство

Жителям Хмельниччини відключатимуть газ за борги

Борг за вже спожитий газ на Хмельниччині набув критичного характеру. Сьогодні він складає понад 272 млн. З них – 165 млн. належать субсидіантам – отримувачам державної допомоги на послуги з газопостачання, яких у Хмельницькій області понад 65%. Тож наступний опалювальний період субсидіанти-боржники можуть зустріти без державної допомоги.

Із 272 млн. грн. мешканці обласного центру заборгували 66 млн. грн.,  майже 23 млн. грн  боргу належить Хмельницького району. Найбільші міста-боржники – Городок, Дунаївці, Кам’янець-Подільський, Красилів.

Як повідомляє ПАТ «Хмельницькгаз», вчасно сплачують кошти лише 28% клієнтів, решта – мають борги. Через це установа не може розрахуватися за попередні періоди, тоді як вже час закуповувати в держави блакитне паливо на наступний період. З оплаченого кубометра газу компанія отримує лише 71 коп. як тариф на розподіл. Борги населення недозволяють  ПАТ «Хмельницькгаз» повною мірою підготувати газорозподільну систему області до навантаження  в опалювальний період. Таким чином, боржники  створюють ризик проблем з газопостачанням для інших споживачів.

Тож після використання всіх законних важелів газопостачання вимушено припинене 1557 споживачам. Для його відновлення боржникам доведеться сплатити суму боргу та вартість послуг з відключення та  повторного відновлення газопостачання, що складає понад 2 тис.грн.

За необхідності споживачі можуть звернутися у ТОВ «Хмельницькгаз збут» для проведення реструктуризації боргу або в органи соцзахисту для оформлення пільги або субсидії.

 

Автор: Тетяна Правдива