Новини
Бізнес

На Хмельниччині триває діалог між представниками бізнесу та професійно-технічної освіти

Сучасний ринок праці потребує кваліфікованих робочих рук. За статистикою Хмельницького обласного центру зайнятості, 70% вакансій – робітничі спеціальності. Натомість – 70% потенційних працівників мають вищу освіту. Аби збалансувати попит та пропозицію на ринку праці, на Хмельниччині за ініціативи та сприяння народного депутата Сергія Лабазюка започаткували проект «Співпраця бізнесу та професійно-технічної освіти». Перший етап – круглий стіл за участі Сергія Лабазюка, освітян, роботодавців та учнів – відбувся 22 червня.

«Проблема браку спеціалістів робітничих спеціальностей перезріла. Якщо ми не почнемо діяти сьогодні, то вже у 2019-2020 роках будемо мати ще гіршу статистику щодо кадрів. Є можливість, що більшість підприємств будуть скорочуватися або взагалі закриватися», – зазначив Сергій Лабазюк.

Тож вже у вересні роботу по виходу з «кадрової кризи» продовжили. Так, за сприяння Сергія Лабазюка між представниками бізнесу, освітянами та учнями організували робочі зустрічі в шести закладах професійно-технічної освіти міста та Хмельницького і Волочиського районів – ВПУ №25, Хмельницький центр ПТО сфери послуг, Чорноострівський професійний аграрний ліцей, ВПУ №4, Волочиський промислово-аграрний професійний ліцей та ВПУ №11.

Під час зустрічі потенційні роботодавці оглянули матеріально-технічну базу та відвідали заняття. Після чого учасники заходу зібралися за одним столом, аби обговорити шляхи вирішення  проблеми кадрового голоду. Як зазначають і представники бізнесу, і закладів ПТО, такі робочі зустрічі актуальні, адже саме за допомогою спільного діалогу віч-на-віч можна вийти з кадрової кризи.

«Думаю, що лише спільними зусиллями ми маємо можливість виховувати кваліфіковані кадри, які будуть працювати, отримувати гідну заробітну плату та бути прикладом для інших студентів», – розповідає генеральний директор підприємства Андрій Джагарян.

«Зустріч такого масштабу в нашому закладі відбувалася вперше. Ми дуже задоволені результатами. Ми познайомилися з потенційними роботодавцями наших учнів, показали їм нашу матеріально-технічну базу і готові до подальшої співпраці», – ділиться враженнями заступник директора з навчально-виховної роботи Волочиського промислово-аграрного  професійного ліцею Неоніла Полікевич.

До слова, перші результати робочих зустрічей побачили й самі учні. Тетяна Аносова, яка навчається  на кухара в Чорноострівському професійному аграрному ліцеї, отримала пропозицію з працевлаштування в одному із ресторанів Волочиська.

Підняття престижу робітничих професій та участь роботодавців у підготовці майбутніх спеціалістів – такі завдання поставили перед собою учасники робочих зустрічей. Відтак, системна робота у цьому напрямку триває. Під час зустрічей як представники бізнесу, так і закладів ПТО надали свої пропозиції з вирішення кадрової проблеми, окремі з яких Сергій Лабазюк ініціюватиме на державному рівні.

Автор: Тетяна Новак