Новини
Події

На Хмельницькій АЕС створять систему моніторингу будівельних конструкцій на основі сучасних методів діагностики

Цій темі був присвячений семінар, що відбувся минулого тижня на Хмельницькій АЕС у рамках програми «Інструмент співробітництва у галузі ядерної безпеки». 

Серед учасників робочої групи, які працювали над проектом, були представники Єврокомісії, експерти закордонних компаній, фахівці Енергоатома, Держатомрегулювання, Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки, а також всіх АЕС України.

Проект стартував у листопаді 2015 року, цьогоріч планується його завершення. За словами керівника групи Нарцісо Гарате, для ХАЕС розроблені процедури та система моніторингу, яка буде впроваджена спочатку на першому енергоблоці атомної станції, а надалі пошириться на усі АЕС України.

«Цей проект направлений на підвищення безпеки і виконання робіт з моніторингу конструкцій атомних станцій. Він включає обстеження і перевірку, за допомогою яких  можна підтвердити, що конструкції працюють у відповідності до вимог, норм та правил України», – зазначив технічний експерт компанії JSO Пол Мейкок.

У рамках семінару робочої групи було обговорено цикл розробки, внутрішню структуру, основні функції програмного забезпечення для моніторингу, а також розглянуто модель реакторного відділення, яка виконана в програмному комплексі ANSIS.

За словами начальника відділу експлуатації будівель і споруд Хмельницької АЕС Геннадія Ткачука, система моніторингу, запропонована українським АЕС, заснована на кращому світовому досвіді, і персонал ХАЕС має всі можливості й потенціал для подальшого її вдосконалення.

 

Автор: Тетяна Правдива