Новини
Здоров’я

У нетішинському дитсадку і в його хворих вихованців виділено сальмонелу ентерітідіс

Минулого тижня в яслах-садку комбінованого типу № 6 «Райдуга» в місті Нетішині був зареєстрований спалах кишкових інфекцій.

Клінічні прояви в першого хворого з’явились четвертого жовтня в 0 годин 43 хв. Протягом дня до інфекційного відділення спеціалізованої медико-санітарної частини Нетішина було госпіталізовано троє дітей та один  вихователь. П’ятого жовтня сюди потрапило ще сімнадцятеро дітей з різних груп «Райдуги».

Основними клінічними проявами були підвищення температури до 38С-40С, нудота, блювота, пронос, загальна слабкість, болі в животі.

Як повідомив Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України, п’ятого жовтня в Нетішині відбулось лабораторне обстеження 68 осіб (21 хворого та 47 здорових, в т.ч. 29 вихованців та 18 працівників дошкільного закладу). Лабораторному дослідженню було піддано 84 проби харчових продуктів, змивів з об’єктів довкілля й питної води.

У приміщеннях дошкільного закладу була проведена заключна дезінфекція і встановлено медичне спостереження за контактними особами.

Станом на 12.00 год. 09.10.2018 року в Нетішині зареєстровано 55 хворих, в тому числі 44 дітей. До інфекційного відділення спеціалізованої медико-санітарної частини міста госпіталізовано 38 осіб, в тому числі 31 дитина. На амбулаторному лікуванні перебуває 17 хворих.  У 30-ти хворих, в тому числі 22 дітей, виділено сальмонелу ентерітідіс (Salmonella entiritidis).

За результатами бактеріологічних обстежень об’єктів довкілля у вогнищі у чотирьох зразках харчових продуктів виділена сальмонела ентерітідіс (капуста, морква, овочеве рагу, яблука). Сальмонела ентерітідіс також виділена у шістьох зразках змивів з предметів довкілля, в тому числі на дошці, ножі й столі харчоблоку та в групах – на дверній ручці, дверях до туалету, ручці водопровідного крану.

Епідеміологічне розслідування та комплекс протиепідемічних заходів тривають.

Автор: Тетяна Правдива