Новини
Події

В Україні відкрили першу соціальну спортивну школу Фонду Реал Мадрид

Цей світовий проект діє майже у 80-ти країнах світу, відтепер до них увійшла і наша країна. Перша соціальна спортивна школа вперше запрацювала у Тернополі на базі ЗОШ№2 та ЗОШ№10, а також у ЗОШ І-ІІІ ступенів села Великі Гаї. Можливим цей проект став завдяки соціальній позиції української компанії «Епіцентр К», яка й стала фінансовим партнером Фонду Реал Мадрид та громадської організації «Епіцентр дітям». У відкритті закладу взяли участь фінансові партнери, міністр закордонних справ України та  уповноважений посол клубу «Реал» Мадрид Альваро Арбелоа:

«Фонд Реал Мадрид був заснований 20 років тому, оскільки ми, гравці, хотіли реалізовувати себе не лише у грі, а й за її межами. Відтак сьогодні ми бачимо результати цього рішення. Безліч дітей зуміли реалізувати себе, показати гарні результати та досягнути успіху у житті. І нам надзвичайно приємно сьогодні реалізовувати цей проект і в Україні. Тому я хочу подякувати кожному партнеру, який зробив це можливим. І, звісно, ми й надалі будемо співпрацювати з вами».

Основна мета створення школи полягає в охопленні дітей віком від 6 до 16 років з соціально-незахищених верств населення, а це і сироти, і напівсироти, і діти з багатодітних сімей. Не так давно на Тернопільщині розпочалась робота з реалізації соціально-спортивної школи: представники ГО «Епіцентр дітям» приходили у кожну родину, спілкувались з дітьми, з їхніми рідними, вивчали головні напрямки, яким потрібно приділити максимальну увагу в роботі.

«Для дітей, які стали бенефіціарами цього проекту, навчання абсолютно безкоштовне. Адже наша головна мета – підтримати тих, хто має певні складності в житті. У цьому проекті навчання та спорт пересікаються, тож ми дуже сподіваємося, що саме роки у цій школі стануть найкращими спогадами у житті. Сьогодні це лише перші кроки того, що чекає нас попереду: сучасна матеріально-технічна база, реконструйовані стадіони, особливий підхід як до навчального процесу, так і до тренувального. Тернопіль – це лише початок, наступним містом для реалізації цього проекту стане Хмельницький, потім Київ. Ми хочемо охопити якомога більше міст, де буде працювати ця програма, де діти будуть займатись, розвиватись, а в майбутньому продемонструють плоди цього сучасно підходу до навчання. Також сподіваюсь, що чимало дітей стане й хорошими гравцями для української збірної», – прокоментував віце-президент ГО «Епіцентр дітям» Тарас Герега.

На сьогодні учасниками українського проекту стало 100 тернополян – 50 хлопчиків та 50 дівчаток, а заявок було понад 500. За словами Тараса Гереги, у майбутньому планують збільшити кількість вихованців, щонайменше до 350.  На них чекають не лише  тренувальні заняття з футболу за методологією Фонду Реал Мадрид, а й допомога в навчанні, вивчення іноземних мов, факультативні заняття за інтересами, робота з психологами, гуртки для всебічного розвитку та подальшого інтегрування у соціумі. Основним фінансовим партнером соціально-спортивної школи в Україні стали співзасновники компанії «Епіцентр К» – народний депутат України, віце-президент Федерації футболу України Олександр Герега та Галина Герега. Для компанії «Епіцентр К» це не перший спортивний проект, в якому вони беруть участь. Будівництво спортивних комплексів, розвиток спорту, підтримка соціально-незахищених верств населення завжди були в пріоритеті національної української компанії. За словами співзасновниці компанії «Епіцентр К» Галини Гереги цей проект – це національний обов’язок, та перший етап для розвитку його в майбутньому в інших містах України.

«Протягом багатьох років соціальною місією компанії «Епіцентр» є підтримка і розвиток таких проектів, яких потребує Україна. Тому ми пишаємося тим, що Україна відтепер увійшла до списку держав, які отримали дозвіл від Фонду Реал Мадрид на реалізацію цього проекту. Мені приємно, що завдяки створенню громадської організації «Епіцентр дітям» цей проект має право на життя. Ми будемо робити все можливе, аби адаптувати дітей до соціуму, навчити їх всьому найкращому. Адже ті методики, які нам надає Фонд Реал Мадрид, будуть як найкраще застосовані педагогами в школі, тренерами, соціальними працівниками та психологами. Сьогодні вже проведена величезна робота та ще більше попереду. Тому я безмежно вдячна кожному, хто долучився до створення цієї соціально-спортивної школи. Я вірю, що результати потішать кожного й Україна стане однією з кращих держав, де реалізовується цей проект», – підкреслила Галина Федорівна Герега.

Відзначив проект, як величезний крок у розвитку України, і міністр закордонних справ Павло Клімкін. Адже це вперше Федерація футболу України, фінансові партнери та громадськість об’єднали зусилля та долучились до надважливого для підростаючого покоління проекту:

«Я безмежно радий, що кожен з присутніх тут дітей отримав цей шанс – шанс на реалізацію себе. Я впевнений, що колись ці діти будуть грати за найкращі футбольні клуби України та світу, адже вони на це заслуговують. Я безмежно вдячний організації «Епіцентр дітям», всім тим, хто зробив можливим цей проект. Мені приємно, що тут багато дівчат, а отже ми піднімемо і жіночий футбол. Тому я бажаю успіху цьому проекту, впевнений, що попереду у нас багато перемог».

Не обійшлося й без подарунків. Віце-президент ГО «Епіцентр дітям» Тарас Герега подарував пам’ятний знак про співпрацю з соціально-спортивною школою фінансовому партнеру – засновникам компанії «Епіцентр К» та послу клубу «Реал» Мадрид. Альваро Арбелоа, в свою чергу, на знак початку співпраці в Україні презентував теж пам’ятний знак.

Урочиста частина завершилася на стадіоні у селі Великі Гаї, де юні бенефіціари соціально-спортивної школи Фонду Реал Мадрид змогли зіграти матч дружби з легендами українського футболу В’ячеславом Свідерським та Едуардом Цихмейструком, а також з зірками іспанського футболу Едвіном Конго та Хосе Луісом Карбера Кави.

Юля Кучер

Автор: Тетяна Новак