Новини
Наука

Меджибізька фортеця зібрала дослідників вітчизняної історії на науковий форум

У Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж» відбулась XVIII науково-краєзнавча конференція «Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України». Тематику конференції визначили три події: 425-річчя надбання містом Меджибожем магдебурзького права, 370-річчя перемоги Богдана Хмельницького під Пилявцями та Європейський рік культурної спадщини.

Для участі в конференції надійшло 48 доповідей від 51 автора. Міське самоуправління від давнини до сучасності, збереження культурної спадщини, пошуки поля битви під Пилявцями – такими були головні теми доповідей.

Як повідомив директор Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олег Погорілець, хоч багатьма дослідниками наводяться мапи і схеми битви під Пилявцями, яка відбулася 21-23 вересня 1648 р. між військами Богдана Хмельницького і Речі Посполитої, конкретне місце битви, в якій з обох сторін брали участь понад 100 тисяч людей, досі лишається невідомим. Пан Погорілець поінформував присутніх про хід багаторічних пошуків археологічних артефактів, залишених на місці такої масштабної військової сутички. Кол пошуки увінчаються успіхом, буде розгадано одну з важливих загадок вітчизняної історії.

Загальнтй інтерес учасників конференції викликала скайп-доповідь Владислава Безпалька про грамоту, надану шевському цеху Меджибожа 1717 року. Оригінал документа, який посвідчував права одного з міських цехів, віднайдено автором у фондах Національного музею історії України.

Повні тексти доповідей, повідомлень і статей учасників XVIII науково-краєзнавчої конференції «Стародавній Меджибіж в історико-культурній спадщині України» буде видано у випуску Наукового вісника «Межибіж» у 2019 році. Цього ж разу науковій і краєзнавчій спільноті було представлено видання з матеріалами Всеукраїнської науково-краєзнавчої конференції «Українська революція 1917-1921 рр.: передумови, процеси, наслідки, уроки», яка відбулася у ДІКЗ «Межибіж» 24 березня 2017 р.

Джерело

Автор: Тетяна Правдива