Новини
Політика

Юлія Тимошенко у Хмельницькому: «Дефолт Україні не загрожує»

Таку заяву зробила лідер Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” під час візиту на Хмельниччину 22 жовтня.

Мета відвідин областей України одна – зібрати в кожній з них команду українців, і разом з ним розробити концепцію нової Конституції України. Крім того, відшліфувати, доповнити та зробити більш сильними стратегію і програму нового економічного курсу. На кожній такій зустрічі, зазначила Тимошенко, піднімаються питання, які стосуються кожного українця: як правильно побудувати систему освіти, охорони здоров’я, як побудувати податкову систему. Словом, мета поїздок країною – зібрати інтелект нації й разом виробити переможний стратегічний шлях становлення України.

Виступаючи перед представниками ЗМІ, Юлія Тимошенко акцентувала увагу на тому, що, спілкуючись з подолянами, їй було надзвичайно складно дивитися на те, наскільки важко вони живуть, наскільки кожна родина обмежена в елементарних можливостях.  І на сьогодні найболючіше питання для українців, за словами лідера «Батьківщини»,  – останнє підвищення цін на газ на 23,5%.

«Все це велика пропаганда, яка нічого не варта. Але завдяки цій пропаганді «мафія» знищує політиків, які можуть допомогти людям», – зазначила Тимошенко.  І назвала дембельським політичним акордом ситуацію навколо підвищення тарифів: «Вони розібрали між собою найкращі газові родовища України, які належать, до речі, українцям. І виставляють непомірні тарифи, прикриваючись МВФ, щоб за ці шість місяців покласти ще декілька мільярдів на свої офшорні рахунки».

Тож що робити в цій ситуації? Як прокоментувала лідер «Батьківщини», вони звернулися до народних обранців всіх рівнів: районних, міських, обласних рад, а також до депутатів об’єднаних територіальних громад.

«Ми закликали негайно оголосити позачергові сесії, аби звернутися до президента персонально (тому що підняття тарифів – це його рішення), щоб він негайно це рішення відмінив і не знущався над українцями, не відбирав останні копійки. Бо рішення про підняття тарифів майже на чверть означає, що у деяких родин навіть на їжу грошей не залишиться. Ми будемо збирати підписи 150 народних депутатів, які ще не втратили остаточно честь і совість, для того, щоб оголосити позачергову сесію Верховної Ради, аби зупинити підвищення цін на природній газ і на тепло», – сказала Тимошенко.

Ще одна тема, напряму дотична до питання підняття тарифів на газ – ймовірність дефолту в Україні у випадку, якщо ціни на блакитне паливо не будуть підняті. З цього приводу Юлія Тимошенко висловилася досить категорично:

«По-перше, вимоги щодо підвищення ціни на газ – це не вимога підняти ціни і зробити видобуток газу збитковим або незбитковим. Це означає, що є люди, які розібрали наші найкращі  українські родовища, створені за рахунок грошей держави, і ними  користуються. І зараз є змова як зовнішніх великих монополій, так і внутрішніх мафіозних структур, які працюють всередині України, щоб якомога більше викачати з людей грошей, в тому числі, користуючись нашими родовищами і збагачуючись на них. Тому нічого спільного з підвищенням цін на газ дефолт не має. Дефолт на цю хвилину Україні не загрожує. Це абсолютно точно. І нам не треба вибирати між дефолтом і підвищенням ціни на газ. Це просто пропагандистська технологія, яка сьогодні українцям це нав’язує. Людям кажуть: виберіть між падінням фінансової системи країни і підвищенням ціни на газ. Це великий обман і велика маніпуляція. І я хочу це спростувати. Ці питання не пов’язані абсолютно».

За словами лідера ВО «Батьківщина», собівартість видобутку українського газу коштує 12 доларів за тисячу кубічних метрів. Якщо додати транспортування, податки та 30% рентабельності прибутку для того, щоб галузь успішно розвивалася, ця ціна має бути в межах  80-90 доларів за тисячу кубометрів вже вдома у споживача, на конфорці газової плити.

«Чому майже 300 доларів коштує українцям український газ? Коли людям говорять, що треба встановити ринкову ціну, і потім так звані «експерти», політики і пропагандисти пояснюють, що це ринкова ціна – це знову обман. Тому що ринкова ціна встановлюється ринком. В Україні, як і в багатьох інших країнах світу, ринку на природний газ не існує. Як можна назвати ринком встановлення ціни постановою уряду? Це що, ринок? Це контрольована монополія, яка ціну на газ перетворила на ще один податок для людей. І скільки встановлять, стільки люди вимушені сплачувати. Тому це не ринок, а обман», – резюмувала Юлія Тимошенко.

Автор: Тетяна Новак