Новини
Суспільство

На Хмельниччині підприємець сплатить 400 тисяч гривень штрафу за порушення Закону про працю

На підставі акта інспекційного відвідування Управлінням Держпраці у Хмельницькій області винесено постанову про накладення на підприємство штрафу у розмірі 409 тисяч 530 гривень за  недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці одинадцятьом працівникам.

Під час інспекційного відвідування встановлено, що посадовий оклад (тарифна ставка) підприємства встановлений у розмірі, меншому за прожитковий мінімум, визначений для працездатних осіб на 1 січня 2018 року (1762 гривні).

Так, посадовий оклад директора становить 1000 грн., кухаря – 800 грн., офіціанта – 500 грн. Нарахування заробітної плати здійснювалося відповідно  до вказаних посадових окладів.

Як свідчить відомість нарахування заробітної плати за квітень 2018 року, офіціантам за 16 годин роботи нарахована зарплата у сумі 50 грн., кухарям за 10 годин – 50 грн. та за 20 годин – 100 грн.

Порушення на підприємстві здійснювалося впродовж лютого – серпня 2018 року включно.

Підприємством  порушено вимоги ч. 6 ст. 96 КЗпП України та ч. 6 ст. 6 Закону України «Про оплату праці», у якій вказано що мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Довідково:

Відповідно до  статті 265 Кодексу законів про працю України, за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці передбачена фінансова санкція  у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Автор: Тетяна Правдива