Новини
Дозвілля

“Тріумфальна арка” – не в Парижі, а в Кам’янці-Подільському

У місті над Смотричем розробили календар туристичних подій на 2019 рік. Всього запланували 37 фестивалів, свят і масових шоу, серед яких як традиційні заходи (фестиваль повітроплавання “Золота Омега”, фестиваль історичної реконструкції “Schola militaria”, міжнародний військово-історичний фестиваль “Остання столиця”, День міста Кам’янця-Подільського тощо), так і нові (фестиваль “Тріумфальна арка”), повідомляє Вечірній Кам’янець.

За словами директора Кам’янець-Подільського державного музею-заповідника Олександра Заремби, “Тріумфальна арка” –  абсолютно новий проект, в якому поєднаються два улюблених формати заходів жителів і гостей Кам’янця-Подільського – повітроплавання і історична реконструкція. Фестиваль запланований на травень 2019 року (орієнтовно він проходитиме з 17 по 19 травня). Цього дня туристична Мекка Поділля відзначатиме 325 років від дня першого польоту на повітряній кулі в Кам’янці-Подільському. Власне, це був і перший політ в Україні.

“Ми проведемо реконструкцію першого польоту на повітряній кулі. Цим займатиметься Федерація повітроплавання, а перед нами і командою реконструкторів стоїть завдання створити “масовку” і антураж XVIII століття”, – прокоментував Олександр Заремба.

За його словами, в Україні ще ніколи не відтворювалися події цієї епохи, відтак українських реконструкторів, які можуть впоратися з цим завданням, можна перерахувати на пальцях. Тому для реалізації проекту запросять реконструкторів з інших країн.

Крім туристичного календаря, у місті розробили й нову концепцію туристичного сезону. Називається вона “Кам’янець на Поділлі – український колорит”.

“Щороку ми придумуємо нову туристичну концепцію, яку беруть на озброєння і представники турбізнесу. Індустрія гостинності в 2019 році заявить новий тренд через слоган: “Кам’янець на Поділлі – український колорит”. Ми запропонуємо гостям відкрити для себе Кам’янець-Подільський не тільки як симбіоз семи народів, культур, традицій і звичаїв, а як саме подільський регіон – його кухню, звичаї і його дух, – зазначила директор департаменту гуманітарної політики міської ради Альона Кузема.

Відповідно до календаря культурно-мистецьких заходів, фестивальний рух у Кам’янці почнеться практично одразу після Різдва – 12 січня у місті запланований фольклорний фестиваль “Подільська Маланка”. 14 лютого всі охочі можуть завітати на романтичне шоу “Кам’янець – місто закоханих”. Березень подарує вже два фестивалі: 15-16 – всеукраїнський поетичний “Поділля Open”, а 29-31 – всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва “Радея-Dance”. У квітні, зокрема, фестивалитимуть піаністи та бандуристи, а в період з 19 по 21 офіційно відкриватимуть “Кам’янець на Поділлі – український колорит”. Завершиться фестивальний марафон 19 грудня 2019 року – саме цього дня стартує  новорічно-різдвяна акція “Від Миколая до Йордана”.

 

 

 

Автор: Тетяна Новак