Новини
Культура

У Хмельницькому відкрилася виставка репродукцій Ніла Хасевича

Презентована у Музеї історії міста вчора, 22 листопада, вона присвячена річниці від дня народження художника, графіка та політичного діяча.

«Це не просто художник, не просто митець, який задав стилістику усьому українському національно-визвольному рухові. Ніл Хасевич – людина, яка відмовилася від богемного життя в Європі та Америці. Він повернувся додому, щоб творити Україну в своєму світі. Не чекав подарунків долі та меценатів, які знайдуть україномовні книжки для дітей своєї сільської школи, він створив їх сам. Він не чекав нічиєї волі, він діяв. Діяв всупереч фізичним обмеженням, всупереч своїм гальмівним демотивуючим чинникам», – повідомляє своїй на сторінці у Фейсбук Правий сектор Хмельниччина.

Крім того, як зазначається у дописі, Ніл Хасевич володів іконописнною технікою, отримав академічну мистецьку освіту, засвоїв техніку деревориту та лінориту, привіз її до Батьківщини і задав їй свій тон та характер. Ще з дитинства він виявився дуже обдарованою людиною: мав хист до науки, малювання та музики.

Уся спадщина, яку залишив після себе Ніл Хасевич, яка нарешті почала виходити з підпілля та з-під грифу “цілком таємно”, – це цілий всесвіт, який ховається в посудині маленького смертного понівеченого людського тіла. Це – Україна, українська душа, що є набагато ширше і глибше, ніж ми можемо побачити і навіть уявити.

Автор: Тетяна Новак