Новини
Політика

Політики на шпальтах хмельницьких газет. Реклама без маркування – Опора

Газети Хмельниччини на наявність джинси (прихованої реклами) проаналізували спостерігачі ГМ “Опора”.  Для аналізу обрали три популярних у Хмельницькому та області видання – «Подільські вісті», «Проскурів» і «Актуально для подолян», які виходили друком 15 та 22 листопада цього року.

У виданнях наявні як позитивні матеріали про політиків, так і критичні, однак жодна із публікацій не містить позначки «Реклама» чи «Політична реклама».

Аналізуючи хмельницьку пресу за останні два тижні, спостерігачі побачили на шпальтах імена Юлії Тимошенко, Сергія Тарути, Інни Богословської, Петра Порошенка, Анатолія Гриценка, Олега Ляшка, Святослава Вакарчука та Володимира Зеленського. Жодна із публікацій не маркована як політична реклама,” – розповідає координатор громадського спостереження “Опори” за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик.

Найчастіше у рекламних матеріалах без відповідної позначки фігурує Олег Ляшко. Так, у газеті “Подільські вісті” від 15 листопада наявне повідомлення про телевізійний проект “Час справедливості”, який виходить на місцевих телеканалах “Ексклюзив” та “33 канал”. На фото зображено Олега Ляшка та логотип партії, однак немає інформації, що це реклама.

А вже 22 листопада «Подільські вісті» у рубриці «Політикум» публікують матеріал про візит політика до Теофіпольської енергетичної компанії. У статті «Олег Ляшко: Альтернатива дорогому імпортному газу є!» зазначено, що «…лідер Радикальної партії пообіцяв знизити податки, надавати дешеві кредити і подовжити «зелений» тариф не до 2030 року, як передбачено, а назавжди».

У тижневику Хмельницької міської ради «Проскурів» від 22 листопада в рубриці «Візити» надруковано матеріал «Олег Ляшко: «Моя вимога до уряду – підвищити зарплати й знизити тарифи», у якому йдеться про візит лідера Радикальної партії на ПрАТ «Теофіпольський цукровий завод». «В нашій команді достатньо досвідчених промисловців та інших професіоналів, які відстоюватимуть інтереси вітчизняних підприємств для зміцнення української економіки», – наводить видання цитату політика.

«Інна Богословська: «Народний обранець» має стати «заручником» своїх виборців» – така стаття невідомого автора з’явилася у тижневику «Актуально для подолян» 15 листопада в рубриці «Політикум інформує». У матеріалі політикиню неодноразово називають «кандидатом у президенти», а йдеться у публікації про «сенсаційний механізм, який дозволить виборцям реально впливати на владу». Публікацію не виокремлено як рекламу.

До речі, аналогічний текст, щоправда, під іншою назвою спостерігачі ОПОРИ відшукали у інтернет-виданні «Голос Запорожья».

Інтерв’ю з Сергієм Тарутою, ще одним «кандидатом в президенти», як зазначено в газеті, опубліковано у цьому ж номері «Актуально для подолян», так само під рубрикою «Політикум інформує». У матеріалі – про програму дій партії «Основа», лідером якої є політик. Зазначимо, що на сайті «Голос Запорожья» цей матеріал також є. А от позначок про рекламу немає – ані в газеті, ані в онлайн-виданні.

Стаття «Армія, яку ми збудували самотужки» опублікована 15 листопада у «Подільських вістях» і розповідає про реформування Збройних Сил України, яке «не тільки стало одним з найбільших здобутків нинішньої влади, а й фактично врятувало Україну як державу», йдеться у матеріалі. Зрозуміло, що публікація має на меті формування позитивного іміджу чинного президента: розповідається про успіхи реформи, наводяться цитати глави держави, до того ж виникає асоціація з гаслом Петра Порошенка «Армія! Мова! Віра!». До слова, така ж стаття є в чернівецькому онлайн-виданні «Версії». Публікація у газеті не позначена як реклама.

Не забули місцеві видання і про Юлію Тимошенко. На першій шпальті номера від 22 листопада «Подільські вісті» опублікували матеріал «Соціологія довела – Тимошенко об’єднує Україну», де наводяться результати соціологічного дослідження аналітичного центру «ІНПОЛІТ». Публікація розміщена в рубриці «Актуально!» і не має позначок про рекламний характер.

Аналогічні матеріали можна побачити в багатьох українських інтернет-виданнях, наприклад, тернопільському «Наш день».

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS