Новини
Інфраструктура

Аварійний будинок-привид у Кам’янці-Подільському: чи є майбутнє?

У Кам’янці-Подільському досі визначаються з долею будинку-привиду на території селища цемзаводу. У цій багатоповерхівці за адресою вул. Нігинське шоссе,1а вже майже 10 років ніхто не живе. Збудували її у болотистій місцевості. Утім майже одразу після здання будинку в експлуатацію у квартирах першого поверху почали з‘являтися тріщини. Деякі з них досягали 25 см у глибину – йдеться у спільноті Kamianets Кам’янець Каменец на Фейсбук.

Експертна комісія вирішила спочатку скріпити будинок залізними конструкціями. Це були перші спроби не дати тріщинам поширитись по всьому будинку. Згодом в підвальному приміщенні все ж просідав фундамент, що в подальшому призвело до деформації будинку – він може скластися, як картковий будиночок – повідомляють у Kamianets Кам’янець Каменец.

За рішенням комісії 9-поверхівку визнали аварійною, а проживання людей – у ній небезпечним для життя. Відселення мешканців відбувалося у два етапи – у 2009 та у 2010 роках. Деякі жителі отримали квартири у селищі Смирнова, іншим за рішенням облдержадміністрації виплатили грошову компенсацію.

Тоді ж ішлося про подальший капітальний ремонт з підсиленням конструкцій та утепленням фасадів 72-х квартирного житлового будинку. Проект мав реалізовуватися за кошти державного фонду регіонального розвитку. Як один з варіантів у випадку вдалої реконструкції ще минулоріч у Кам’янці-Подільському розглядали заселення будівлі за спеціально створеною чергою певними категоріям населення. Їм планували пропонувати придбання там квартир за меншу вартість.

Проте і досі багатоповерхівка не реконструювалася, стоїть порожньою та породжує у місті чутки про привидів, які нібито там оселилися. За іншою версією – закинуту будівлю облюбували підлітки, щоб прогулювати там уроки, розпивати алкоголь та курити.

 

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS