Новини
Економіка

Державний бюджет-2019 гарантує українцям якісні дороги та соціальний захист

Бюджет на наступний рік орієнтований на розвиток місцевих громад та інфраструктури. Заплановане підвищення соціальних стандартів буде здійснено шляхом автоматичної індексації.

Третій рік поспіль державний бюджет України приймається не похапцем «під ялинку». Цьогоріч Верховна Рада навіть встановила рекорд — головний кошторис країни ухвалено 23 листопада.

Вчасно ухвалений бюджет – це сигнал про стабільність як для українського бізнесу та промисловості, так і для міжнародних партнерів, – відзначив прем’єр-міністр Володимир Гройсман.

При цьому він запевнив, що прийнятий бюджет є збалансованим, реалістичним та орієнтованим на розбудову економіки. Придивимось докладніше, на що саме держава запланувала витратити понад 1,1 трлн грн., і в чому полягає баланс між необхідними витратами і інвестиціями в розвиток.

Соціальні виплати зростуть

На 2019 рік у бюджеті заплановане підвищення соціальних виплат. Вперше індексація пенсій буде здійснена автоматично, з урахуванням рівня інфляції та зростання середньої заробітної плати. Зауважимо, що за підрахунками Мінсоцполітики, показник середньої зарплати, який використовується у формулі перерахунку пенсій, зросте наступного року на 17%.

З 1 січня 2019 року у бюджеті закладено підвищення мінімальної зарплати (4173 грн.), мінімальної пенсії (1669,2 грн.) та військових пенсій (в середньому виростуть на 738 грн.). Підвищення пенсійного забезпечення також передбачене з 1 березня та для працюючих пенсіонерів – з 1 квітня.

Продовжуючи розгляд соціальних статей бюджету, відзначимо, що на наступний рік збільшено фінансування освіти (на 32,9 млрд. – до 247,2 млрд.), охорони здоров’я (на 15,3 млрд. грн. – до 131,7 млрд.). При цьому у бюджеті окремо прописані урядова програма «Доступні ліки», централізоване придбання медикаментів і проведення безкоштовної діагностики.

Ми передбачили всі сфери, які будемо підтримувати. Мова про безпеку і оборону, освіту, охорону здоров’я, розбудову доріг, питання енергоефективності, розвитку децентралізації, – відзначив Володимир Гройсман, коментуючи ухвалення державного бюджету на 2019 рік.

Оборона і ремонт доріг

На належному місці – витрати на оборону та безпеку, на які передбачено 212 млрд. грн., що на 34 млрд. більше, ніж торік. Важливо відзначити, що значна частина цих коштів спрямована на розвиток оборонної сфери: 40 млрд. передбачено на закупівлю і модернізацію військової техніки, а також на соціальну підтримку захисників України – 1,8 млрд. на будівництво та придбання житла для військових.

У фокусі урядової уваги залишається дорожня галузь, програму з розвитку якої уряд розробив ще з 2016 року. У наступному році на дороги виділено 55,6 млрд. грн., з яких 50,4 млрд. акумульовані в Дорожньому фонді і захищені від нецільових витрат. Відзначимо, що 14,7 млрд. з цієї суми будуть спрямовані на ремонт і будівництво доріг місцевого значення – чи не найбільш слабку інфраструктурну ланку. А враховуючи, що кожна гривня, вкладена в дорожню інфраструктуру, в результаті приносить зростання ВВП на 2,5 грн., ці капіталовкладення можна зарахувати до довгострокових державних інвестицій.

Підтримка місцевих громад

До речі, щодо місцевої інфраструктури. Кабмін продовжив курс на бюджетну децентралізацію та розвиток місцевих громад. У 2019 році сукупний обсяг їх фінансового ресурсу складе майже 569 млрд. грн., а доходна частина місцевих бюджетів зросте на 37,5 млрд. (+13,5% до поточного року).

Надаючи більше самостійності місцевим громадам, уряд передбачив і збільшення їх підтримки за рахунок бюджету. Для цього у державному кошторисі на 2019 рік передбачено декілька інструментів. Так, пряма субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій складе 4,8 млрд. грн., фінансування Держфонду регіонального розвитку – 7,7 млрд. грн. (на цей рік – 3,5 млрд., тобто передбачене подвійне зростання), окремо у бюджеті прописана субвенція для формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад у розмірі 2,1 млрд. грн. Загалом, за словами прем’єр-міністра, державна підтримка допоможе громадам реалізувати понад 2 тисячі інфраструктурних проектів на місцях.

Надходження ростуть

Цікавий нюанс: в процесі роботи над бюджетом, між першим і другим читаннями в Раді, уряд збільшив доходну частину кошторису на 18 млрд. грн. У масштабах країни – сума може вдатись не занадто великою, проте важливо, за рахунок чого вона з’явилась. Збільшення надходжень заплановане завдяки врахуванню ресурсів, які дадуть ухвалені Радою законопроекти, які уряд подав в пакеті з проектом держбюджету. Зокрема, мова йде про збільшення надходжень від рентної плати і акцизу. Також очікується зростання надходжень від Нацбанку.

Що ж до головного показника економічного розвитку – Валового внутрішнього продукту, то у бюджеті 2019 року прогнозують його зростання на рівні 3%. Втім, ці дані можна вважати скоріше обережними, адже міжнародні експерти передбачають більші показники.


PR
Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS