Новини
Суспільство

Для чого у Хмельницькому утилізують новорічні ялинки?

Хмельничани почали позбавлятися від новорічних дерев. Комунальники просять не кидати ялинки у баки, а тим паче – у підземні контейнери. Бо такі відходи вважаються великогабаритними та займають багато місця в урнах. Ялинки слід лишати поряд з баками. Саме так їх буде простіше забрати для подальшої утилізації – розповів начальник управління житлово-комунального господарства Хмельницької міської ради Василь Новачок.

На полігоні твердих побутових відходів є спеціальна дробильна машина, яка дрібнить деревину на тріску. І потім вона йде як паливо на КП “Чайка” для опалення лазні №1 на вул. І. Франка. Щотижня ми дробимо десь 13 кубів тріски, що приблизно дорівнює п’яти вантажівкам. Дробильна установка на полігоні діє вже п’ять років.

Тим часом у країнах ЄС навчилися витягувати суттєво більше користі від переробки новорічних дерев – відзначає заступник начальника міського управління з питань екології Інна Куцка. До прикладу, у Німеччині деревину ялинок використовують не лише, як паливо. З неї виготовляють папір, ножі для масла. Окремо утилізують і голки, які ідуть на добрива та виробництво лікарських й косметичних препаратів. На думку Інни Куцкої, хмельничанам нічого не заважає теж застосовувати голки у домашньому господарстві.

Їх можна використовувати, як компост для вирощування полуниці, як мульчу для захисту грунту навколо плодових дерев. Також голочки їдять тварини із зоопарку.

Проте поки що утилізація деревини окремо, а голок окремо у Хмельницькому не прижилася. Комунальники пояснюють це тим, що зазвичай містяни позбавляються ялинок після 19 січня, коли майже вся хвоя з дерев вже обсипається.

 

Автор: Світлана Русіна

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS