Новини
Політика

Платять 1000 грн: ОПОРА виявила на Хмельниччині приховану агітацію під виглядом соцопитування

У Хмельницькому проводять навчання для «волонтерів», які виявили бажання проводити «соціологічне опитування щодо ставлення до ситуації в Україні». З-поміж завдань тих, хто проводитиме опитування, – виявляти прихильників чинного Президента та підтримувати з ними зв’язок. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, які побували на «інструктажах».

Як розповідають спостерігачі ОПОРИ, охочим проводити опитування пояснили, що вони працюватимуть за місцем проживання на території своєї виборчої дільниці. Планується, що на кожній дільниці буде 20-25 волонтерів. За роботу пообіцяли платити: 500 грн за 50 опитаних. За кожних 15 виявлених прихильників Петра Порошенка, яких треба вносити в окремий журнал, – ще 1000 грн. З-поміж завдань «опитувачів» – підтримувати подальший зв’язок з прихильниками чинного Президента: сконтактувати з ними через певний час, дізнатися, чи не змінили думку, чи не від’їжджають кудись на день виборів. За це пообіцяли також 1000 грн.

Водночас «волонтерам» наголошували, що ніякої агітації організатори навчання не проводять, а газети «Чому я за Петра Порошенка», які отримали учасники заходів, – для ознайомлення.

«Навчання для осіб, які в подальшому будуть проводити соціологічне опитування, відбувалися 12-14 січня о 10:00, 12:00, 14:00 в актовому залі Хмельницького університету управління та права. Крім того, 11 січня в робочий час працівників бюджетних установ (Хмельницького університету управління та права, Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва, Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки та інших) інформували про зазначене соцопитування», – повідомляють в ОПОРІ.

Серед учасників «інструктажів» чимало працівників бюджетних установ обласного підпорядкування. Всі отримали брошури «Дослідження громадської думки» із зазначенням на них назви ймовірного організатора опитування – ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії».  У брошурі – інструкція, як заповнити Анкету соціологічного опитування, таблиця для звіту обходу виборців та безпосередньо бланки анкет.

Як вказано в інструкції, волонтери повинні пояснювати причину свого звернення до громадян таким чином: «Я проводжу соціологічне опитування в нашому місті/селі щодо ставлення до ситуації в Україні».

Сама ж анкета містить підзаголовок «Передвиборні настрої жителів України – 2018». З-поміж питань є такі, що стосуються діяльності чинного Глави держави, зокрема: «Яке Ваше ставлення до Петра Порошенка за 5-бальною шкалою?», «Які позитивні зміни, що відбулися завдяки Петру Порошенку, Вам відомі?». Крім того, в анкеті необхідно вказувати персональні дані опитаних: прізвище, ім’я, по батькові, вік, поштову адресу, номер телефону.

Окрім брошури, присутні також отримали бланк «особистого зобов’язання» з логотипом «#команда Порошенка». Підписуючи зобов’язання, громадяни мають засвідчити свою підтримку «зусиль Президента України Петра Порошенка у розбудові незалежної української держави» та бажання «сприяти його подальшій роботі на посту Глави Держави».

Спостерігачі ОПОРИ кажуть, що завдання опитування, яке триватиме до 20 січня, організатори навчання визначили так: знайти однодумців, а далі підтримувати з ними зв’язок (інформувати їх про різні заходи – розмови за чашкою кави для пенсіонерів, концерти для молоді тощо), показати Президентові реальну ситуацію, оскільки інші соціологічні опитування неякісні.

Спостерігачі ОПОРИ також встановили використання адмінресурсу для залучення працівників бюджетних установ до участі в зазначеному «соцопитуванні».  Керівники закладів культури обласного підпорядкування та керівники деяких закладів профтехосвіти інформували працівників своїх закладів про можливість участі у соцопитуванні. Зокрема, зафіксовано поширення такої інформації керівництвом Хмельницького університету управління та права, керівництвом Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки, керівництвом Хмельницького професійного ліцею електроніки. Як повідомили спостерігачу ОПОРИ працівники професійного ліцею електроніки, що були присутні на «інструктажі для волонтерів» в кількості більше 10 осіб, інформацію про соцопитування було оголошено керівництвом закладу 10 січня.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що передвиборна  агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів (ч.1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України»).

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що відповідно до частини 6 статті 64 Закону України «Про вибори Президента» прямо забороняється укладення з виборцями за рахунок коштів виборчого фонду оплатних договорів на проведення передвиборної агітації. В описаному випадку під виглядом соціологічного опитування фактично проводитиметься оплатна прихована агітаційна діяльність, звичайно, за межами витрат виборчого фонду. Особливо насторожує  в цьому контексті використання працівників бюджетної сфери. У випадку, якщо на «бюджетників» чинився тиск чи вони залучалися до агітаційної діяльності шляхом обману, такі дії можуть вже містити ознаки кримінального правопорушення.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS