Новини
Суспільство

Скільки коштують “агітаційні” секунди на хмельницьких і загальнонаціональних телеканалах

Комітет виборців України восени минулого року закликав змінити закон про вибори Президента. За словами голови КВУ Олексія Кошеля, необхідно зменшити вплив великих грошей на виборах. Моніторинг КВУ показує, що традиційно партії та кандидати витрачають на рекламу 70-80% усіх коштів із виборчих фондів. Тому вирішення питання політичної реклами дозволить суттєво зменшити вартість виборів та сприятиме рівності кандидатів у Президенти. Однак ознайомитися зі звітом про витрачені кошти виборці можуть тільки після завершення голосування.

Щоб заявити про себе на всю країну, бажаючі позмагатися за найвищу посаду повинні викласти чималі гроші, навіть не враховуючи  два заставних мільйони.

Як виявляється, політична реклама на вітчизняних телеканалах – задоволення не з дешевих. Порівняно з виборами 2014 року вартість політичної реклами на телеканалах значно зросла – приблизно на 35-40%.

У Законі України “Про вибори Президента” зазначено, що ЗМІ визначають ціну на політичну рекламу не пізніше, як за 100 днів до дня виборів. Ця вартість не повинна перевищувати середньоарифметичне значення комерційної реклами за останні три квартали року.

Рух ЧЕСНО, який моніторить ситуацію, наводить інфографіку вартості політичної реклами на національних каналах.

Оприлюднені, як того вимагає закон, прайси на політичну ТБ-рекламу дають змогу перевірити, чи зазначають партії у своїх звітах реальні витрати на рекламу.

Найдорожча політична реклама на ТРК “Україна” Ріната Ахметова. За секунду реклами з 18:00 до 19:00 у будні кандидат у Президенти України має сплатити 5 658 гривень. Тобто ролик тривалістю 30 секунд коштуватиме майже 170 тисяч, а хвилинний – понад 300 тисяч. Найдешевше на телеканалі “Україна” агітувати о 5:00 ранку. У цей час вартість секунди ефіру становить 366 гривень.

Нижчі розцінки має телеканал “Інтер” Дмитра Фірташа й Сергія Льовочкіна.

Секунда ефіру з 19:00 до 20:00 коштуватиме кандидату 2715 гривень. Інформація про вартість нічної реклами на “Інтері” відсутня. Судячи з доступних даних, найдешевша реклама на цьому каналі – між 6:00 і 7:00 ранку: за секунду ефіру доведеться сплатити 370 гривень, тобто за ролик на 30 секунд – понад 11 тисяч гривень.

Третє місце за вартістю політичної реклами посідає телеканал “СТБ” медіахолдингу Віктора Пінчука StarLightMedia.

Найбільше за рекламу там потрібно віддати в неділю з 20:00 до 22:00, коли секунда рекламного часу коштує 2400 грн. А от з першої ночі до шостої ранку на “СТБ” правлять лише 1,20 грн за секунду. Такі самі розцінки на нічний ефір має й телеканал ICTV. Прайм-тайм там коштуватиме 1478 грн за секунду.

Телеканал “1+1” Ігоря Коломойського за секунду ефіру з 20:00 до 23:00 братиме 1050 грн. Найдешевший час – із 23:00 до другої ночі, коли секунда коштує 320 грн.

За інформацією телеканалу “112 Україна“, у який входить 6 мовників (“ТРК “112-ТВ”, “Аріадна ТВ”, “Лідер ТВ”, “ТВ Вибір”, “Новий Формат ТВ”, “Партнер ТВ”), вартість 1 секунди політичної реклами становить 762 грн + ПДВ.

В оголошенні газети “Голос України” від 27 грудня 2018 року були окремо опубліковані розцінки усіх шести мовників –127 гривень у вечірньому праймі. PR-менеджерка пояснила, що остаточна вартість 762 гривні пропорційно поділена між шістьма підприємствами.

Розцінки суспільного телеканалу “UA:Перший” значно нижчі. Там прайм-тайм обійдеться кандидатам у 70 грн за секунду. Уночі таке задоволення коштуватиме ще дешевше – 12 грн за секунду, тобто 360 грн за один 30-секундний ролик.

Упродовж 2018 року Рух ЧЕСНО взагалі не фіксував політичної реклами на “UA:Перший”. Найімовірніше, це пов’язане з тим, що рік тому “Суспільне” вирішило відмовитися від такої реклами поза періодом офіційної виборчої кампанії.

Загалом для вибору телеканалу для трансляції своєї агітації замовники беруть до уваги не тільки ціну трансляції, а й рейтинг каналу.

А за якими прайсами будуть транслювати політичну рекламу протягом президентської виборчої компанії  телеканали Хмельниччини?

У газеті «Подільські вісті» свої розцінки оприлюднили телеканали «ТВ7+» та «Ексклюзив». Розміщення 1 секунди передвиборної агітації на обох каналах  коштує 15.00 грн.

Розцінки 1 секунди ефірного часу для проведення передвиборної агітації за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів для проведення виборів Президента України на «ПОДІЛЛЯ-ЦЕНТР»2,27 грн на ТБ і 0,60 грн. на радіо. Оприлюднені вони на сайті НСТУ.

МТРК «Місто» теж визначилася з цінами на політичну агітацію. Трансляція 1 секунди сюжету політичного характеру вартуватиме замовнику 15,83 грн, 1 секунди політичного ролика – 10 грн. Інформація про це розміщена на сайті телерадіокомпанії.

Телефоном нам повідомили прайс на трансляцію 1 сек. Ролика політичного характеру на «33 каналі» 15,00 грн.

З 2016 року парламентські партії в Україні отримують на свою поточну діяльність кошти з держбюджету. Частина партій використовувала ці гроші на телерекламу або навіть на джинсу (приховану рекламу, участь в ефірах тощо). Однак закон забороняє витрачати держкошти на діяльність, пов’язану з виборами, тож партії повинні залучати на ці потреби приватні внески.

 

Нещодавно Рух ЧЕСНО вже писав про те, звідки кошти в парламентських партій.

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Алла Самойленко

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS