Новини
Економіка

Від дегазації хмельницького сміттєзвалища надійшло майже 1,5 мільйона гривень

Майже півтора мільйона гривень від дегазації хмельницького сміттєзвалища надійшло на рахунок “Спецкомунтрансу” у 2018 році від чернігівського підприємства “Біогаз Енерджі. Рік тому воно почало переробляти метан на електроенергію. Гроші спрямували для потреб самого полігону твердих побутових відходів. А ще таким чином вдалося убезпечити звалище від загорянь.

Представники чернігівського підприємства “Біогаз Енерджі” пробурили на звалищі півсотні свердловин глибиною 12 метрів для викачування газу. За словами інженера-енергетика компанії Євгена Окулика, спочатку метан потрапляє до газозбірної гребінки, звідти – до дегазаційної установки.

“На дегазаційній установці стоїть мотор загальною потужність 659 кВт⋅год  електроенергії. Нині він генерує 500 кВт⋅год елетроенергії. У циліндрах запалюється суміш, прокручується генератор і таким чином генерується електрична енергія”, – каже інженер.

“За угодою, чернігівчани перераховують 13 відсотків коштів від перероблення біогазу на електроенергію на рахунок хмельницького комунального підприємства “Спецкомунтранс”. Нині щомісяця комунальники отримують 120-130 тисяч гривень. Гроші ідуть на оновлення техніки полігону твердих побутових відходів”, — коментує директор МКП “Спецкомунтранс” Олександр Зімін.

“На полігоні працює техніка, працюють бульдозери, термін експлуатації яких вже давно вийшов. Але їх потрібно підтримувати, робота не зупиняється. Саме ремонт цієї техніки тягне велику частину цих коштів”.

Кошти від дегазації  ідуть також і на придбання ділянок для подальшої рекультивації сміттєзвалища та зведення сміттєпереробного заводу. А ще дегазація дає можливість убезпечити полігон від загорянь. Минулоріч тут не сталося жодної пожежі через метан. В той час, як раніше полігон горів 4-5 разів на рік.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS