Новини
Суспільство

Хмельницьку скарбницю оцінили за чотирма критеріями

Місто посіло 11 сходинку у рейтингу прозорості місцевих бюджетів за 2018 рік. Дослідження на місцевому рівні проводила громадська організація «Хмельницька ініціатива». Скарбницю оцінювали за чотирма критеріями: рівень прозорості, рівень відкритості бюджетної інформації та бюджетних рішень, а також застосування інновативних практик.

Всього в аналізі брали участь 37 українських міст, а також 50 об’єднаних тергромад. Керівник «Хмельницької ініціативи» Олег Черненко пояснює: потрібно було дочекатися результатів щодо всіх міст та ОТГ, щоб сформувати об’єктивний рейтинг. Саме тому результати за попередній рік оприлюднили лише нині.

Рекомендації для міста Хмельницького щодо бюджетного  процесу такі. Перше –вчасне оприлюднення всіх документів. Друге – оприлюднення їх у повному обсязі, тому що є така ситуація, коли документ є, але замість семи додатків оприлюднено лише шість, – розповів Олег Черненко. 

Такий глобальний аналіз, за словами Олега Черненка, насамперед спрямований на  поліпшення прозорості та розуміння бюджетних процесів для жителів міста. Не дарма одним з критеріїв була звітність про виконання бюджетних програм та залучення громадян до оцінки використання бюджету. За цим показником Хмельницький отримав доволі низькі бали.

За словами голови бюджетної комісії Хмельницької міської ради Лесі Герасимчук, у рейтингу є чимало суб’єктивних моментів. Особливо щодо залучення громадян до формування бюджетних запитів та звітування перед громадськістю.

За цими показниками рейтинг був доволі низький.  Насправді ж звітів було багато. Міський голова звітує на багатьох телеканалах та своїй сторінці у соцмережі. Також всі громадяни, які мають доступ до інтернету, можуть зайти на сайт міської ради та ознайомитися з видатками бюджету за галузями. Потрібно враховувати і той нюанс, що аналіз проводився у липні, а після того багато чого ще було запроваджено, – відзначила Леся Герасимчук.

«Хмельницька ініціатива» оцінюватиме місцевий бюджет і за 2019 рік, аби побачити, наскільки поліпшилася ситуація.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS