Новини
Культура

Мистецтво скрапбукінгу: у хмельницькій бібліотеці показали вироби мисткині Ольги Толмачової

Інженер  за освітою, бухгалтер за професією, мисткиня за покликанням. Хмельничанка Ольга Толмачова вже шість років займається скрапбукінгом – виготовленням оригінальних альбомів. Її роботами цікавляться поціновувачі оригінальних речей з Голландії, Франції, Польщі, Бельгії й навіть Індії. У центральній міській бібліотеці відбулася перша виставка робіт мисткині.   

Тревел-буки, фоторамки, листівки, скриньки, панно, кавовий гейзер з незвичним оздобленням. На виставці представлено 30 робіт. Всього ж, за словами Ольги Толмачової, за шість років їй вдалося створити близько 200 виробів.

Захоплення хенд-мейдом у хмельничанки починалося з бажання виготовити сімейний альбом.

«Я потрапила в інтернет-магазин, побачила там багато цікавого і зрозуміла, що це моє. Освіта й професія у мене неромантичні. Мабуть, тому мене і тягне до творчості»,  – пояснює своє хобі Ольга Толмачова.

Для створення альбомів та інших виробів рукодільниця використовує безліч речей: гудзики, мереживо, корки, паєтки. Чимало матеріалів купує в інтернет-магазинах.

У доробку майстрині є вироби, виготовлені спеціально для двох доньок. Молодшій – Ольга Толмачова присвятила альбом, створений за мотивами казки «Аліса у країні чудес» у стилі «стимпанк».  Майстриня називає цей виріб квестом з лабіринтами, у якому легко загубитися.

Для старшої  доньки, яка працює гідом закордоном, – тревел-бук в африканському стилі: з вулканом та зображенням тамтешніх диких тварин. У альбом вклеєний і папір, привезений донькою з острова Мадагаскар, розташованого біля східного узбережжя Африки.

Друге життя звичайному кавовому гейзеру мисткиня подарувала, використовуючи «мікс-медіа»  – поєднання різник технік. Ця річ оздоблена деталлю від принтера, ключиком, ґудзиками та навіть застібкою. Речі, за словами Ольги Толмачової, клеїлися до поверхні гарячим пістолетом. Зверху все вкривалося будівельної фарбою та лаком.

За словами Ольги Толмачової, на виготовлення складного альбому іде близько двох тижнів. Інколи рукодільниця працює у простішій техніці – джанк-бук, використовуючи для створення альбомів все, що під рукою – від тканини наволочки до мережива. Такі речі можна використовувати і для зберігання рецептів, і для фото.

Улюбленим виробом Ольга Толмачова називає перший альбом, створений після подорожі всією родиною до Праги.

«Це такі живі спогади, до яких наче торкаєшся, переглядаючи альбом! Це неможливо відчути, коли фото в електронному вигляді», – розповідає мисткиня.

Ольга Толмачова зізнається: коли вироби хочуть придбати, це приємний бонус до її захоплення. Наразі такий хенд-мейд користується найбільшим попитом у країнах Західної Європи. У майстрині є ідея створити інтернет-магазин за допомогою якого всі місцеві хендмейдери мали б можливість демонструвати та реалізовувати свої вироби.

Виставка Ольги Толмачової  відбулася у рамках проекту Хмельницької міської центральної бібліотеки «Майстерня для натхнення». За словами заступниці директора закладу Елли Холміцької, протягом року планують запрошувати й інших хмельницьких митців. Аби їх майстерність надихала інших.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS