Новини
Суспільство

На економічному форумі у Хмельницькому подоляни розповіли про досвід та плани

В обласному центрі два дні поспіль, 14-15 березня, тривав III економічний форум, присвячений інвестиційним можливостям області. У заході взяло участь 70 підприємств Хмельниччини. Це представники малого та середнього бізнесу, які прагнуть розвиватися, залучати інвестиції, освоювати нові простори та реалізовувати проекти, за які до сьогодні у регіоні ще ніхто не брався.

Дахи з енергією сонця

Серед підприємців – представники «Хмельницького енергетичного кластеру». Це об’єднання громадських організацій, владців та бізнесменів задля впровадження альтернативних джерел енергії. Наразі кластер працює над проектом використання дахів комунальних установ Хмельницького для спорудження там сонячних електростанцій. Проінвестувати цю інновацію готове підприємство з часткою іноземного капіталу «Indian solar». На це воно збирається  витратити 900 тисяч доларів.

Наразі представники кластеру та міської ради проводять обстеження дахів. Для встановлення сонячних електростанцій дах не повинен бути нахилений більше, як на 5 градусів, адже при спорудженні не планується капітального втручання:

«Не буде ані цвяхів, ані саморізів, або чогось іншого. Тобто ми не хочемо порушувати покрівлю. Інвестор забезпечує цілісність даху, здійснює його ремонт при необхідності, а згодом поточний ремонт, щоб дах не протікав. Інша вимога – аби трансформаторна підстанція поблизу могла прийняти ту потужність, яку ми плануємо на даному даху», – розповів голова правління «Хмельницького енергетичного кластеру» Степан Кушнір.

Перша така станція потужністю 100 кВт має з’явитися на хмельницькій школі №7. Загалом у проекті може бути задіяно 10 великих та ще 30 менших дахів комунальних установ. Хмельницький у цьому проекті стане першопроходцем.  Тому наразі триває узгодження всіх юридичних питань.

Цілюща сила трав

30 видів чаїв для заспокоєння, підтримки імунітету, поліпшення самопочуття виробляє ФОП «Продивус» зі Старої Ушиці Кам’янець-Подільського району. Підприємство займається цією діяльність протягом шести років. За рік в середньому реалізовують 2000 упаковок. Окрім того, підприємці спеціалізуються на вирощуванні й заготівлі трав та ягідно-плодових сумішей. Свою продукцію постачають фармацевтичним компаніям. Зараз триває розробка сайту підприємства та сторінки в Інстаграм.

Цей сімейний бізнес хочуть розширити – ділиться планами одна з учасниць ФОП Альона Продивус. Зокрема – налагодити виробництво гідролатів – речовин, утворених при паровій дистиляції рослинної сировини, які ефективно застосовують у косметології.

«Для виробництва гідролатів потрібна тара, обладнання. Ромашку й мелісу та інші трави, які ми вирощуємо, обробляємо фактично вручну. Ми би хотіли механізувати процес. Є надія, що нами зацікавляться інвестори. Але якщо й ні, то для нас це буде просто новий досвід», – каже Альона Продивус.

Родзинка – натуральність

Свою продукцію демонструють і представники ПрАТ «Деражнянський молочний завод». Підприємству вже понад 25 років. Нині асортимент їхньої продукції нараховує 40 найменувань: молоко, сири,  йогурти, масло. Товари постачають у всі регіони західної України. Проте мріють цей перелік розширювати.

«Від участі у цьому форумі очікуємо нових клієнтів, людей, які зацікавляться нашою продукцією, щоб вийти на ширший експортний ринок. Ми хочемо, аби ті, хто не знає нашу продукцію, спробували її та отримали задоволення. Тому що вона якісна, зроблена з натуральної сировини», – розповідає представниця підприємства Олена Лемещук.

Саме натуральність Олена називає основною родзинкою підприємства. Та разом з тим визнає: через незначний термін придатності молочної продукції витримувати конкуренцію на ринку нині складно. Хоча запевняє: від такого підходу на підприємстві відмовлятися не збираються.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS