Новини
Суспільство

У березні на Хмельниччині виплатили субсидій на понад 245 мільйонів гривень

Монетизовані субсидії у березні отримали 140 тисяч жителів Хмельниччини. Про це повідомила заступниця голови Хмельницької облдержадміністрації Світлана Павлишина. За її словами, середній розмір такої допомоги складає 1737 грн. Всього ж у березні краянам виплачено субсидій на 245 мільйонів гривень.

Близько 100 тисяч субсидіантів Хмельниччини – це пенсіонери, яким нараховують допомогу разом з пенсією. Решта краян отримують кошти на сплату комунальних послуг через банківську установу.

«З 12 березня розпочато виплату субсидій 44 тисячам осіб, які не є пенсіонерами, через Ощадбанк. І вже сьогодні таким особам виплачено субсидій на суму 16,6 млн. грн.  лише по перерахуванню на банкові рахунки. Ще понад 33 мільйони гривень виплачені через термінові перекази «Швидка копійка», – розповіла Світлана Павлишина.

Соціальний проект з монетизації субсидій в Україні реалізується вперше – відзначив віце-прем‘єр міністр України Павло Розенко під час зустрічі з представниками установ соціальної сфери Хмельниччини. За його словами, попри чутки, реформа втілюватиметься і надалі, а не лише під час передвиборчої кампанії.

«У масштабі України йдеться про 3,5 мільйони домогосподарств. Понад 2 мільйони з них – ті, де є пенсіонери. Ще мільйон – отримають допомогу через Ощадбанк. Це процес новий для нас усіх. Його мета – можливість  збереження ресурсів і використання субсидії на власні потреби», – наголосив Павло Розенко. 

Водночас очільниця Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області Ольга Заярнюк звернула увагу на поки ще не продуманому моменті реформи. Йдеться про неможливість отримання субсидії у грошовій формі родичами померлих пенсіонерів.

«По пошті ми ще не побачили кінцевого результату. А по банкам ми його вже маємо. Фактично 40 пенсіонерів-субсидіантів у березні вже пішли з життя. Нема людини – не виплачується пенсія. А тому не виплачується і субсидія».

Ольга Заярнюк підкреслила: якщо  пенсія нараховується за поточний місяць, то субсидія призначається за попередній. Передбачається, що ці кошти не лише для пенсіонера, а й  для всієї родини. За словами чиновниці, гроші для виплати субсидій сьогодні  в Управління пенсійного фонду є. Але виплатити їх неможливо, оскільки після смерті пенсіонера його особовий рахунок закривається.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS