Новини
Економіка

У Хмельницькому уточнюють бюджет: на що витратять 219 мільйонів гривень

Громадськості презентували уточнений бюджет міста на поточний рік. Загалом уточнення торкнулися 219-ти мільйонів гривень, йдеться у сюжеті МТРК “Місто”.

Сюди увійшли вільні лишки по капітальних видатках (31,7 млн грн), залишки коштів по поточних видатках (21,6 млн грн), трансферти з державного та обласного бюджетів, які передані в кінці 2018 року і впродовж першого кварталу 2019 року (57,8 млн грн), і перевиконання, тобто збільшення доходів міського бюджету майже на 108 млн грн. Понад 50 відсотків суми спрямують на житлово-комунальне господарство Хмельницького.

“Основними пріоритетами з розподілу фінансових ресурсів є всі галузі ЖКГ, соціально-економічного розвитку міста. Найбільше (50% від загального ресурсу) отримає сфера житлово-комунального господарства – 108,6 мільйонів гривень. Значна частка цих коштів піде на ремонт доріг міста суцільним методом (збільшено видатки на 10 млн грн порівняно з показниками минулого року), ремонт дитячих майданчиків – 4,0 млн грн, ремонт прибудинкових територій – 3,0 млн грн. Додається майже 9 млн грн на реконструкцію системи знезараження питної води ВНС-9 (проспект Миру, 36/2а). На будівництво другої черги водогону до села Чернелівка передбачено 26,3 млн грн; придбання 10 автобусів та 10 тролейбусів на автономному ходу на умовах лізингу – 15,4 млн грн”, –  зазначив начальник фінансового управління Сергій Ямчук.

Освіта отримає 44,4 млн грн (20 %), з яких майже 8 млн грн буде спрямовано на оплату праці вчителям, придбання сучасного смартобладнання (10 цифрових «розумних» дошок) для Нової української школи в сумі майже 1,5 млн грн, будівництво 4-х спортивних майданчиків – 7,5 млн грн.

На галузь «Охорона здоров’я» спрямують 23,7 млн грн (11 %), з яких майже 11 млн грн буде виділено на відкриття нового відділення гемодіалізу у міській лікарні (6,5 млн грн – субвенції з обласного бюджету), 13,4 млн. грн – придбання медикаментів для хворих на цукровий та нецукровий діабет, 5,4 млн грн на придбання медичного обладнання, 8,1 млн грн – на придбання медикаментів для дитячої лікарні (субвенції з обласного бюджету).

Управлінню капітального будівництва пропонують збільшити видатки додатково на 20,1 млн грн (9 %), в тому числі на завершення робіт та введення в експлуатацію дитячого садочка в мікрорайоні Озерна (вул. Залізняка, 32) в сумі 6,0 млн грн, на продовження розпочатих робіт з будівництва Палацу спорту – 4,0 млн грн, будівництва освітніх установ та закладів – 6,7 млн грн (будівництво ДНЗ у мікрорайоні Лезневе (пров. Шостаковича, 28-А), реконструкція з надбудовою НВК №10, реконструкція з добудовою до приміщення ЗОШ №18 імені В. Чорновола, реконструкція їдальні СЗОШ №8).

На реалізацію міських програм та заходів спрямують 9 млн грн (4%). Галузь «Культура і туризм» отримає 5 млн грн, «Молодіжна політика та спорт» – 3,6 млн грн (створення Молодіжного центру) тощо.

Міський голова зауважує, що загалом потреби розпорядників коштів значно більші, ніж зараз уточнюють.

“Розпорядники коштів подали заявок на те, що вже горить, більш ніж на півмільярда гривень”, – зазначив міський голова Олександр Симчишин.

Проект внесення змін до бюджету міста Хмельницького на 2019 рік депутати розглядатимуть на комісіях та колегії. З остаточними правками та доповненнями будуть затверджувати на черговій сесії.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS