Новини
Екологія

У Хмельницькому розроблять концепцію утилізації зелених відходів

Гілки, городина, листя – наразі такі відходи від хмельничан приймають безкоштовно на сміттєзвалищі. У майбутньому гілля з листям, ймовірно, забиратиме автівка комунального підприємства «Спецкомунтранс», каже його директор Олександр Зімін.

Вперше про необхідність запровадження нового підходу у поводженні  із зеленим сміттям та текстильними відходами у Хмельницькому заговорили ще минулоріч. Про повноцінне сортування поки що не йдеться. Нині такий непотріб вивозиться вкупі з іншим сміттям. Проте у перспективі мешканцям приватного сектору  запропонують складувати гілля на певних майданчиках.

«Перспектива – щоб наша машина виїздила 1-2 рази на місяць на певну вулицю. Але її мешканці мають спланувати майданчики з гілками так, щоб до них міг під’їхати «КамАЗ»», – зазначив Олександр Зімін.

На полігоні зелені відходи планують компостувати та використовувати в якості добрив для теплиць та клумб у місцевих парках й скверах. Новий підхід до поводження з таким непотребом, на думку директора «Спецкомунтрансу», – ще один крок у боротьбі зі спалюванням, яке  спричиняє шкоду навколишньому середовищу.

До речі, деревину на хмельницькому сміттєзвалищі подрібнюють вже п’ять років поспіль. Так вчиняють, до прикладу, з  ялинками та соснами після новорічних свят. Тріска іде для опалювання комунальної лазні №1.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS