Новини
Політика

Другий тур виборів на Хмельниччині організовують ті самі люди, що й перший – ОПОРА

Згідно з аналізом ОПОРИ, 77 осіб (73%), що включені до складу окружних виборчих комісій Хмельницької області для організації підготовки та проведення повторного голосування з чергових виборів Президента України, працювали в ОВК відповідних округів і в першому турі виборчих перегонів. Більшість із тих, хто не брав участі в роботі ОВК під час підготовки і проведення голосування 31 березня, – представники Володимира Зеленського, йдеться на сайті ОПОРИ.

До повторного голосування на виборах Президента України, яке відбудеться 21 квітня 2019 року, 10 квітня Центральна виборча комісія оприлюднила новий склад ОВК. ОПОРА проаналізувала, які зміни відбулися в ОВК Хмельниччини порівняно з першим туром.

До окружних виборчих комісій, які працюватимуть у семи територіальних виборчих округах Хмельницької області, увійшло 98 осіб. Кожна ОВК має у своєму складі 14 чоловік: по 7 представників від кожного із кандидатів. Кандидатури за поданням Володимира Зеленського очолили ОВК у ТВО №188, №190, №191 та №192, за поданням Петра Порошенка – у ТВО №187, №189 та №193. Представники Володимира Зеленського посіли посади секретарів ОВК у ТВО №187, №189 та №193, а Петра Порошенка – у ТВО №188, №190, №191 та №192.

“Загалом 77 осіб (73%), що включені до складу ОВК Хмельницької області для організації підготовки та проведення повторного голосування 21 квітня 2019 року з чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року, працювали в ОВК відповідних округів у першому турі виборчих перегонів. Із 21 нового члена ОВК – більшість, 18 осіб, представляють Володимира Зеленського”, – повідомили в ОПОРІ.

Відповідно до ч. 5 ст. 85 Закону України «Про вибори Президента України» для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб – по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування. У ч. 7 ст. 85 цього Закону зазначено, що при розподілі керівних посад в окружних виборчих комісіях Центральна виборча комісія забезпечує для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голови та секретаря окружної виборчої комісії (з можливим відхиленням від рівної кількості не більш як на одну посаду відповідно голови або секретаря комісії). Голова та секретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост Президента України.

Склад комісій можна подивитися тут.

 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS