Новини
Здоров’я

Спалах інфекції у Хмельницькому: чому малюки потрапили в лікарню

Золотистий стафілокок виявили у 6 із 10 працівників молочної кухні Хмельницького. Такі результати досліджень “Хмельницького обласного лабораторного центру МОЗ України”, повідомляє “Поділля-Центр”.

Нагадаємо, що з 3 квітня до інфекційної лікарні потрапили 29 дітей віком від 0 до 2-ох років. Діти споживали продукцію молочної кухні, а саме кефір та ацидофільну пасту. У 22 хворих була підтверджена ротавірусна інфекція. Клінічні прояви у дітей були схожими – у них піднімалася температура тіла від 37,2 до 39 градусів, спостерігалася нудота, блювота, слабкість.

На експертизу відібрали проби харчових продуктів, водопровідної води та змиви з об’єктів, розташованих на молочній кухні.

Як розповіла завідувачка відділення організації епідеомологічних досліджень ДУ “Хмельницький лабораторний центр МОЗ України” Тетяна Федак, за результатами досліджень із 10 працівників молочної кухні та роздаткових пунктів у шести осіб виявлено золотистий стафілокок.

“Крім того, із 50 змивів об’єктів навколишнього середовища в 11 зразках виявили умовно-патогенну флору. Це із столів готової продукції, це руки і спецодяг персоналу. Це свідчить про те, що працівники закладу не дотримуються правил особистої гігієни”, – пояснила Тетяна Федак.

Раніше повідомлялося, що спалах інфекції у Хмельницькому не пов’язують з молочною кухнею. У міській дитячій лікарні кажуть: заклад діє понад 40 років. Жодних нарікань за цей час не було. Дотепер продукцію отримували близько 250 дітей. 

Золотистий стафілокок – аеробна нерухома бактерія кулястої форми. Може провокувати розвиток різних захворювань у дітей. У дорослих зустрічається вкрай рідко. Аналіз на стафілокок допоможе виявити його присутність в навколишньому середовищі – на іграшках, посуді, постільній білизні та шкірі людини, як абсолютно здорової, так і хворої.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS