Новини
Духовність

У Хмельницький привезли копію чудотворної ікони

Сьогодні Хмельницький з першосвятительським візитом відвідав Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Предстоятель Православної Церкви України провів урочисту Божественну літургію та молебень у храмі Всіх Святих Землі Української, що в обласному центрі.

Привіз Блаженнійший Митрополит до Хмельницького і подарунок. Але не копію Томосу, як того очікувала більшість, а копію чудотворної ікони Божої Матері “Милостива”, яка зберігається в монастирі Кікос на острові Кіпр.

Предстоятель Православної Церкви України звернувся до своєї пастви, аби вони були мудрими, особливо зараз, у цей відповідальний для України час.

«Ми віримо, що Господь не полишить нас і надалі. І ми і надалі будемо рухатися в напрямку розбудови, у напрямку утвердження тих духовних цінностей, які ми придбали протягом цього часу. Ми не маємо права втратити те, що ми здобули. Тому у цей відповідальний час ми повинні бути пильними. Бо все залежить від кожного із нас. Ми зараз обираємо наше майбутнє. Ми обираємо той час, в якому ми будемо наполегливо розбудовувати як церкву, так і нашу українську державу. Ми обираємо не просто добру людину, ми обираємо главу нашої української нації, того який буде представляти нас на міжнародній арені. Тому ми віримо, що Господь дасть нам мудрість, все те необхідне, щоб ми у майбутньому рухались у тому напрямку, який був накреслений Революцією гідності», – сказав у своєму зверненні до віруючих Блаженніший Митрополит Епіфаній.

Уже при спілкуванні з журналістами предстоятель ПЦУ зазначив, що ніяких загроз Томосу наразі немає.

«Сьогодні немає жодної небезпеки щодо відкликання Томосу чи втрати його загалом. І це не залежить від політичної ситуації. Не залежить від політичної ситуації і темп переходів парафій до нашої єдиної Помісної Української церкви, адже все залежить від рішення громад. Зараз ми просто впорядковуємо усі юридичні моменти, які виникли після об’єднавчого собору», – сказав митрополит Епіфаній.

За словами предстоятеля Православної Української Церкви, протягом трьох місяців з часу об’єднання православних України в єдину Помісну Церкву вже перейшло більше тисячі парафій. І Хмельниччина є однією із лідерів, бо саме тут вже понад 70 громад прийняли рішення, що вони належатимуть до помісної Православної Церкви України. Зараз вони проходять відповідну юридичну перереєстрацію.

Митрополит Епіфаній подякував владикові Антонію, який наполегливо трудиться, але зазначив, що попереду ще багато роботи, бо «є ще багато тих православних християн, які до кінця не усвідомили, що в Україні є єдина Помісна Православна церква».

У той же час, предстоятель ПЦУ наголосив, що процес об’єднання та переходу громад до Помісної Церкви України на Хмельниччині, як і в усій Україні, має проходити мирно, спокійно, без примусу і на основі любові.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS