Новини
Культура

У Хмельницькому презентували містичний трилер «Бурштин»

Автор роману Василь Тибель підкреслює:  цей роман – не журналістське розслідування, а художній вимисел, оснований на зібраних по крихтах реальних історіях місцевих жителів.

«Поліщуки не дуже говіркі. Всі історії збиралися поступово під час розмов, інколи за чаркою. Трошки з журналістських розслідувань. Коли вже назбирав матеріал, сам роман я написав швидко – за три місяці», – розповідає Василь Тибель.

Події книги відбуваються на території Рівненської та Волинської областей. У романі п’ять основних та ще близько 20 другорядних героїв, чимало з яких є старателями.

Василь Тибель називає бурштин  випробування для жителів Полісся. Оскільки, на його думку, раптове багатство розбещує та піднімає з глибин душі найгірші риси характеру. Тому головна тема роману – не процес видобутку бурштину, а невміння людей побачити межу, яку вони переходять заради наживи.

«Це наче покарання боже. Їм дається багатство, яке лежить під ногами. Вони його і раніше бачили, топтали ногами, спалювали просто у грубках. Бо сприймали, як застиглу смолу. І тут раптом з’являються скупники, які дають за це грубі гроші, люди починають багатіти і це переходить у лихоманку. Вони знищують природу навколо себе, не думаючи про завтрашній день», – коментує письменник.

Водночас Василь Тибель не вважає ситуацію з бурштином лише типовою поліською проблемою.

«Якби бурштин знайшли, припустимо, на Хмельниччині, було б теж так. Коли держава не може врегулювати питання видобутку, існують ось такі перепади. Наче держава у державі. У кожного старателя є свій ствол. Весь цей бізнес кришують  силові структури».

Реальне у романі існує поряд з магічним. Василь Тибель каже: на Поліссі у кожному селі є свої знахарі та повір’я. А сам бурштин письменник називає містичним каменем, при погляді на який здається, ніби зазираєш у віки. При цьому енергетику бурштину письменник не може назвати сонячною.

За словами автора, перед презентацією роману у Рівному чимало примірників  скупила група незнайомих чоловіків. Згодом вони принесли йому книги на підпис. Чимало з книг призначалися для впливових в Україні осіб. Зокрема, з Генеральної прокуратури.

Роман «Бурштин» у 2017 році відзначений третьою премією міжнародного конкурсу «Коронація слова». Перемогу вважає надзвичайно важливою у своїй письменницькій кар’єрі. Оскільки в Україні саме така відзнака є основним критерієм для зацікавленості книгою видавництв.

Наразі «Бурштин» виданий харківським виданням «Фабула»  накладом 3050 примірників. За словами Василя Тибеля, фінал у книги обнадійливий. Тому що, на думку автора, навіть для  темних людей (старателів) має бути світло у кінці тунелю.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS