Новини
Політика

Губернатор Хмельниччини Вадим Лозовий: відзвітував, але не попрощався

Голова Хмельницької облдержадміністрації Вадим Лозовий відзвітував про досягнення за рік перебування на посаді. Виступ тривав майже годину при заповненій залі обласної філармонії. Окрім посадовців, на заході помітили також народних депутатів Олександра Герегу та Андрія Шиньковича, останній з яких згодом також виступив з промовою. Чим пишається губернатор, та як може скластися його доля далі?

Пріоритети

Пріоритетами у своїй діяльності Вадим Лозовий назвав відкритість влади, викорінення корупції, впровадження медичної та освітньої реформи, сприяння децентралізації, будівництво інфраструктури та соцзахист.

Нагальні проблеми

Серед нагальних проблем, вирішених за рік, Вадим Лозовий озвучив: недопущення зриву опалювального сезону у Шепетівці, забезпечення належних умов перебування дітей з вадами психофізичного розвитку в санаторії «Куява» Ярмолинецького району та вирішення проблеми з очисними спорудами у Полонному.

«Затверджено спільний проект та план-графік виконання робіт з реконструкції очисних споруд Понінківської картонно-паперової фабрики вартістю понад 16 млн грн. Сьогодні роботи йдуть відповідно до плану. Спільне обстеження, проведене 3 травня екологами та громадськістю Хмельницької та Житомирської областей підтвердило значне покращення екологічного стану річки Хомора на території нашої області», – зазначив Вадим Лозовий.

Нагадаємо, торік у червні мітингували мешканці кількох сіл Житомирщини. Активісти стверджували: через діяльність фабрики у Понінці страждає навколишнє середовище. Повітря забруднюється, а у воді гине риба.

Аеропорт

Хмельницький аеропорт призупинив діяльність у 2012 році. Нині йдеться про його відродження та перетворення та логістичний вузол.  У 2018 році підприємству вдалося погасити заборгованість із зарплати та сплатити всі податки й збори.

«У Міністерстві інфраструктури реконструкцію злітно-посадкової смуги внесли до проекту заходів Національної транспортної стратегії. На 2019-21 роки передбачено заходи на загальну суму  375 млн грн. Укладено першу угоду щодо прийняття малої авіації та стоянки трьох літаків АН-2», – розповів голова облдержадміністрації.

Нагадаємо, минулоріч  вперше за 6 років аеропорт прийняв судна – там приземлилися два гелікоптери столичних високопосадовців.

Дороги

Найвагомішими здобутками у цій царині Вадим Лозовий вважає  завершення реконструкції автодороги М-12 «Стрий-Тернопіль-Кропивницький-Знам’янка» на ділянці західного під’їзду до Хмельницького та капітальний ремонт через селище Війтівці. А також – побудову другої черги об’їзної дороги довкола Дунаївців, зведення якої тривало більше 10 років. Наразі розпочинається будівництво третьої черги.

На фінальній стадії, за словами Вадима Лозового, і розширення проїзної частини на аварійно-небезпечній ділянці автодороги Н-03  Житомир-Чернівці у с. Гуменці (Тещин язик).

Натомість з проектом реконструкції дороги поблизу Голоскова Летичівського району, який мав реалізувати китайський підрядник, не все просто. Вадим Лозовий вважає: китайці зірвали усі строки виконання робіт, за що їхня фірма була оштрафована.

На початку травня губернатор відзначив: китайська фірма «Сіньцзянь Комюнікейшн Констракшн Ґруп» збудувала лише 4 км асфальтного покриття, виконавши лише 2% робіт.  

Децентралізація  

Особливо пишається голова облдержадміністрації процесом децентралізації. Переконує:  Хмельниччина – одна з лідерів щодо впровадження реформи.

Наразі в області 47 об’єднаних територіальних громад. П’ять з яких утворилися за останній рік: Білогірська, Улашанівська, Ямпільська, Шаровечківська, Новоставецька. Ще до 7 діючих громад відбулось приєднання суміжних сільських рад.

А нещодавно надано висновки щодо утворення Плужненської, Заслучненської сільських ОТГ Красилівського району та Нетішинської міської ОТГ.

Вадим Лозовий перебуває на посаді голови Хмельницької облдержадміністрації з 19 травня 2018 року. До цього він очолював фракцію «За конкретні справи» в обласній раді , а також був в.о. регіонального директора ТОВ «Епіцентр К». Одразу ж після другого туру президентських виборів Вадим Лозовий оголосив про те, що збирається залишити посаду керівника облдержадміністрації.

«Я писатиму заяву на звільнення. Можливо, повернуся на попереднє місце роботи. А, може, й ні», – зазначив Вадим Лозовий.

Як може скластися майбутнє нинішнього губернатора припускає політичний експерт, керівник ГО Центр дослідження політичних процесів «Політком» Олег Шимілін. За його словами, Вадим Лозовий навряд чи попрощається з політикою.

«Великих успіхів не має, але з приходом Лозового у нас нарешті з’явився «живий» голова ОДА. Такий, який і вміє розмовляти, і креативний, і цікавий. Напевно, пан Лозовий піде у велику політику. Для старту може розглядати один з округів Хмельниччини. Щодо присутності пана Гереги та Шиньковича, це знак регіональному політикуму про те, що попри проліт на виборах, ці особи є і залишаються у грі».

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS