Новини
Події

Хмельницький суд відмовив ОСББ у справі про знесення самочинної прибудови

Хмельницький апеляційний суд не задовольнив апеляційну скаргу ОСББ обласного центру на рішення Хмельницького міськрайонного суду. Об’єднання просило задовольнити його позов і зобов’язати власника однієї із квартир будинку знести прибудову до неї.

Як повідомляє прес-служба суду, свій позов представники ОСББ обґрунтовували тим, що будівництво прибудови здійснено на земельній ділянці, яка є прибудинковою територією. Земельною ділянкою користуються власники квартир багатоквартирного житлового будинку, а ОСББ  згоди на будівництво прибудови не надавало. Однак, суд встановив, що об’єднання, яке висунуло свої претензії до відповідача, з’явилося лише 2008-го року, а від 2013-го має право власності на нерухоме майно. Право ж власності на квартиру відповідачі отримали на п’ять років раніше – 2003-го.

«Відмовляючи у позові, суд першої інстанції обґрунтовано виходив з того, що  на час приватизації квартири відповідачами у 2003 році вказана квартира мала прибудову та окремий вхід, позивачем не доведено факт будівництва прибудови до квартири відповідачами, а отже, факт порушення права позивача відповідачами» – йдеться у тексті постанови Хмельницького апеляційного суду.

Відповідачі надали документацію, що підтвердила існування прибудови ще у ХХ сторіччі. З матеріалів інвентаризаційної справи  щодо багатоквартирного будинку по вулиці Заводській в місті Хмельницькому суд встановив, що станом на червень 1963 року перший  поверх будинку містив прибудову розмірами 5,45 х 2,71 (2.76) метрів, яка фактично відповідає розмірам прибудови, наявність якої зафіксовано актом перевірки Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області квітня 2017 року.

«Отже, з урахуванням викладеного суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про відмову в задоволенні позовних вимог про знесення самочинно збудованої прибудови, оскільки відповідачі є співвласниками багатоквартирного будинку та мають право користування прибудовою, яка зведена попереднім  власниками на земельній ділянці, яка надана для обслуговування багатоквартирного будинку» – відмовляючи у задоволенні скарги ОСББ, зазначив Хмельницький апеляційний суд.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS