Новини
Політика

Незабаром Україна обиратиме нового прем’єр-міністра

20 травня під час інавгурації новий Президент України Володимир Зеленський заявив про розпуск Верховної Ради. Відповідно до законодавства, позачергові вибори до парламенту мають відбутися вже наприкінці липня.

Політологи стверджують, що нинішні дочасні вибори будуть передусім виборами прем’єр-міністра, який у парламентсько-президентській республіці має великі повноваження і який займатиметься питаннями економіки та соціального захисту населення.

Якщо Україна прагне змін, таку посаду навряд чи варто довіряти комусь із політиканів, які протягом 28 років будували дикий олігархічний капіталізм, обкрадаючи людей. У той же час якщо Україні потрібні ефективні зміни, то прем’єр-міністром не може стати абсолютно нова в політиці людина, котра не знає, як управляти велетенським державним механізмом. Тут необхідно поєднати завзяття молодого реформатора й виваженість досвідченого державного діяча.

Нині економіка України перебуває в глибокій кризі, тож непродумані експерименти можуть закінчитися для держави фатально. Чіткий план реформ, політична воля їх здійснювати, а ще рішучість і авторитет – ось що нині потрібно мати новому прем’єр-міністру.

Уже за два неповні місяці на наступних парламентських виборах ми віддамо свій голос за політичну силу, лідер якої очолить реформаторський Кабмін. Нагадаємо, що за Конституцією кандидатуру прем’єр-міністра висуває парламентська більшість – надалі вже новий голова уряду та Президент спільно відповідатимуть за країну.

За нещодавніми прогнозами соціологів, до Верховної Ради цього разу пройде 5-6 партій. Одна із них – ВО «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко. У даній, дуже непростій для України, ситуації, лідер «Батьківщини» видається найбільш підготовленим кандидатом на посаду прем’єр-міністра. Іншим кандидатам, по-перше, забракне авторитету, щоб консолідувати довкола себе парламент. По-друге, новачок без досвіду просто не потягне той обсяг роботи, який на нього звалиться разом із посадою голови Кабміну.

Юлії Тимошенко додає балів те, що вона була найкращим очільником уряду за всю історію України: вона двічі стояла на чолі Кабміну й досягла відчутних результатів. Це Тимошенко запровадила чесну приватизацію: 2005 року вона забрала в олігархів «Криворіжсталь» і Фонд держмайна продав підприємство на прозорому аукціоні за фантастичні 4,8 млрд доларів США!

Уряд Тимошенко знайшов змогу підвищити зарплати лікарям, учителям, бібліотекарям, музейникам, започаткував виплати при народженні дітей, державним коштом оформлював сертифікати на приватизацію землі селянами.

Перевагою лідера «Батьківщини» над іншими можливими кандидатами на прем’єрське крісло є те, що Тимошенко вже має готову програму економічних реформ «Новий курс України», яку вона розробила спільно з фахівцями напередодні президентських виборів. Програма містить покроковий план державних перетворень в інтересах усіх українців.

«Цей документ зроблений не під вибори, а для України. Якщо ми – відповідальні політики, то зобов’язані реалізувати всі пропозиції й зробити Україну щасливою. У цьому я бачу покликання нашої команди», – не раз повторювала лідер «Батьківщини».

«Новий курс України» Юлії Тимошенко передбачає розв’язання найболючішої проблеми українців – зависоких тарифів на газ та комунальні послуги. Саме вони доводять людей до відчаю, прирікають на бідність.

Лідер «Батьківщини» планує удвічі знизити ціни на блакитне паливо та, відповідно, усі комунальні тарифи. За словами політика, це можливо зробити, усунувши корупційну складову на енергоринку. Тоді гроші споживачів не перекочо

вуватимуть на офшорні рахунки олігархів-монополістів, а залишатимуться в гаманцях простих українців. Для цього лише потрібна політична воля, якої Юлії Володимирівні не позичати.

«Я вірю, що між демократичними, патріотичними силами і новим Президентом може бути досягнуто взаєморозуміння, і ми повністю готові до співпраці», – зазначила Тимошенко, коментуючи приведення до присяги нового Президента Володимира Зеленського.

Олександр БОНДАР


PR
Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS