Новини
Політика

Делегація з Хмельниччини ознайомилась із роботою управлінців Німеччини

Представники молодіжного крила громадської організації «За конкретні справи» ознайомились із управлінським самоврядуванням Німеччини. Протягом чотирьох днів активні, молоді та перспективні хмельничани проживали в місті Бонн. Вони мали нагоду побачити, як працює міська, районна та обласна структури Німеччини.

«Наш лідер – народний депутат України Олександр Герега – чимало уваги приділяє саме молоді. Робота з підростаючим поколінням – це вклад у розвиток держави загалом. Тому прийняли рішення дати можливість молодим представникам Хмельниччини ознайомитись з роботою управлінців Німеччини. Насправді, наша делегація складалась як із тих, хто ще не має досвіду роботи в органах державної влади, так і тих, хто вже займав досить поважні посади. У нас виходили цікаві бесіди з німцями, в певних моментах молоді та амбіційні українці навіть заганяли в кут досвідчених іноземців», –  відзначила помічник народного депутата України, депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко.

Знайомство розпочалось із районної влади. Привітний та енергійний глава адміністрації району Рейниш-Бергіш пан Зантельманн розповів загалом про роботу їхнього управління. Його здивувала зацікавленість нашої молоді у державному управлінні.

«У наших органах влади немає людей, які молодші 30 років, навпаки – чим досвідченіша людина, тим більше розуміється у справах. Відтак, у нас більшість людей – це ті, кому вже за 60 років. Щоправда, гендерної рівності дотримуються. Серед місцевих депутатів є чоловіки та жінки»,  – зазначив пан Зантельман.

60 мільйонів євро – саме стільки складає річний фонд заробітних плат державних службовців у районі. За підрахунками подолян, на місяць вони отримують не так вже й багато – 1200-1500 євро. Щодо розподілу коштів, все досить просто: комуни (маленькі населені пункти) мають свій бюджет, вони підпорядковуються округам, ті в свою чергу Ландтаґам. Тож і якщо є малозабезпечені комуни, округи беруть їх на свої поруки, а якщо не вистачає фінансів на нагальні потреби – піднімають податки. Відтак, населення швидко наповнює бюджет. Зараз же міркують над тим, як підняти заробітну плату лікарям.

«Звісно, для нас, українців – це колосальні гроші, однак, життя у Німеччині не надто дешеве. Навіть місцева влада не завжди впевнена в тому, чи достатньо цих коштів на місяць. При тому, що здивувало, найменша заробітна плата – у медичного персоналу. Загалом, якщо говорити про соціальний захист населення, то різницю з Україною видно неозброєним оком. При 6-7% безробіття – соціальні виплати і житло не дають людям відчувати себе непотрібними. Що ще більше дивує – це нестача ІТ-персоналу. Кажуть, цій професії тут приділяють мало уваги, тому й оплата праці різниться», – відзначає представник делегації Ірина Сопілко.  

Приємно вразив місцевих і Ландтаґ у Дюссельдорфі – це так званий Парламент федеральної землі, наша обласна адміністрація разом з радою. Тут працює 181 обранець. До Ландтагу на засідання може зайти будь-хто з громадян, однак спочатку проходить огляд та перевірку документів і речей. Простора зала дає можливість бачити абсолютно кожного депутата, керівника чи так званого міністра. Повна довіра і жодних прихованих інтересів – те, що дає можливість працювати відкрито. Найбільше здивувала українців відсутність системи голосування: тут вона специфічна.

«Як бачите, робоче місце депутата відкрите та зручне, тут так розміщені столи, що візуально абсолютно всі рівні, а відтак з погляду психології – жодних тисків бути не може. На столі кожного місцевого парламентаря є лише мікрофон, більше жодних кнопок немає. А голосування у нас проходить інакше: ми маємо троє дверей з сесійної зали «За», «Проти» та «Утримався», а отже, рахуємо за ногами. Таким чином переконати, що результати були іншими, просто не можливо», –  розповів представник парламенту.

Хмельничани не приховували здивувань, адже тут вражала як архітектура, кількість обранців, так і спосіб прийняття рішення. Депутат Хмельницької обласної ради Уляна Ткаченко має досвід роботи з системою ради, отож запевнила:

«Нас насправді вражає рівень довіри між обранцями та виборцями. Кожен може внести свої пропозиції та прослідкувати, однак сама процедура прийняття рішення – це неймовірно цікава річ. Поки ми витрачаємо тисячі гривень на облаштування робочих місць депутатів системами голосувань, картками,  вони голосують або руками, або ногами. Так, це звучить досить дивно, але ж працює. Я не впевнена, що така система зможе запрацювати і в нас в Україні, однак вважаю, що це зекономило б трохи грошей на більш необхідні речі для суспільства».

Цікавою та різносторонньою стала зустріч з представниками однієї з найбільших парламентських груп «Вільна демократична партія Німеччини». Пан Лоренц Дойч розповів українським колегам здебільшого про культуру та загальну структуру їхньої організації.

«Звісно, приємно чути, що в Німеччині досить багато уваги приділяють культурі, історичним пам’яткам. Частина з них фінансується бюджетними коштами, але є й такі, які передають у приватну власність на умовах вільного доступу. Приділяючи увагу історичній спадщині, ми бережемо її для наступних поколінь, створюємо нові об’єкти – різниця в тому, що нам бракує коштів на все й одразу, але впевнена, що ми маємо над чим працювати», – відзначає голова Летичівської районної ради Альона Хавхун.

Зокрема «Вільна демократична партія», як і політична партія «За конкретні справи» на Хмельниччині, має свій молодіжний напрямок. Пан Олександр радо розповів про головні напрямки роботи:

«Ми об’єднали навколо себе більше 3000 представників молоді. Адже ми розуміємо, що у різних поколінь – різні мислення. Тому в дискусіях, переговорах та під час зустрічей ми випрацьовуємо щось єдине, яке подобається усім. Якщо ж говорити про партійну приналежність, то молодіжний напрямок – це зовсім інша структура, ніхто з депутатів, партій не може нав’язувати нам своє бачення, або ж керувати нами – всі на дружній співпраці».

Молодіжний напрямок на Хмельниччині розвивається вже більше п’яти років. Це і спортивні заходи, студентські проекти розбудови краю, театралізовані та співочі дійства. Тож делегації з Хмельниччини теж було чим здивувати представників Німеччини.

«Ця поїздка стала для нас свіжим ковтком повітря. Наша команда, яка подорожувала, ще більше об’єдналася, у нас з’явилися нові проекти та бажання рухатися вперед. Адже якщо ми приділяємо увагу молоді завжди, то в Німеччині це лише починається. Звісно, для себе почерпнули чимало нового, і потрібно було бачити очі німців, які дивилися нашу презентацію. Приємно, що вони відзначили нашу роботу, наш вклад у майбутнє України. Традиційно ми обмінялися контактами, аби підтримувати зв’язок, також запросили їхніх представників до нас у гості, можливо, розпочнемо нові проекти, які принесуть користь нашій Хмельниччині та Україні загалом», – відзначає представник молодіжного напрямку організації «За конкретні справи» Людмила Сидорова.

Юлія Кучер


PR
Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS