Новини
Репортаж

Танці в болоті, шалені шведи та мовний конфлікт – як у Хмельницькому закінчився «Rock&Buh»

Під дощем, так під дощем – саме в таких погодних умовах минули всі три дні фесту, який цьогоріч сміливо можна було перейменувати в «Rock&Rain». Якщо в перший день дощ добряче полив пляж заздалегідь, то другого дня злива почалася якраз з початком фестивального дійства. Щоправда, дощ був короткочасним і, пішовши на схід, залишив по собі веселку на все небо. Третього, недільного дня, дощ лише краєм зачепив парк Молодіжний, але й цього вистачило, аби найлякливіші містяни повтікали чимдалі від пляжу. Ті ж, кому хотілося драйву, просто перечекали короткочасну зливу під деревами, бурхливо аплодуючи виконавцям, стоячи збоку від сцени.

Та кількість води, яка виливалася на стражденний хмельницький пляж протягом двох днів, не могла не залишити по собі сліду. Тож майданчик перед сценою, який ледь встиг трохи підсохнути після п’ятничного шаленства дощу та хмельницьких тусовщиків, у суботу після зливи перетворився вже й геть на справжню калабаню з, як казали  зі сцени ведучі, лікувальними грязями. Там під звуки року танцювали, стрибали, борюкалися та качалися в багнюці підлітки, викликаючи своєю сміливістю німий захват у тих глядачів, які не ризикнули так само відірватися та вивалятися по вуха в болоті. Згодом хлопці та дівчата, за яких дуже переживали ведучі, що їх, таких брудних, не пустять у маршрутку, милися в річці під наглядом правоохоронців. А «білі кросівки» стали другого та третього дня справжнім мемом на «Rock&Buh», адже всі, хто ризикнув прийти на болотистий фест у світлому взутті, викликали в оточуючих невимовний жаль  та співчуття.

Суботній день фестивалю запам’ятався також романтичним епізодом, коли просто на сцені, на очах у захопленої публіки, молодий хмельничанин освідчився своїй дівчині, подарував букет та обручку і запропонував руку та серце. І під бурхливі аплодисменти почув омріяне «так» від своєї коханої. Кажуть, на фестивалях такі історії – не рідкість, але Хмельницький, напевно, бачив таке вперше.

Загалом, шлюбна тема пройшла червоною ниткою через весь фестиваль, адже всі три дні на пляжі можна було бачити весільну арку, біля якої всі охочі могли «зареєструвати» свої стосунки, проголосивши урочисту обіцянку та підписавши відповідний сертифікат. Варто зазначити, що серед бажаючих «взяти шлюб» виявилося чимало одностатевих «пар» – здебільшого, дівчата, але були й хлопці, котрі з жартами та смішками підписували документ, обіймалися та йшли щасливі, розмахуючи «свідоцтвом».

Справжньою зіркою третього, останнього дня фестивалю став шведський гурт «Rideau». Після того, як на перших тактах першої пісні соліст почав дряпатися риштуванням на верхівку великого екрану подібно спайдермену, стало зрозуміло – нудно не буде. І справді, ніхто інший з учасників фестивалю не рвався так у натовп прихильників, як цей шалений швед. Він раз по раз зістрибував зі сцени, підслизався на мокрій траві, падав, піднімався, дряпався на огорожу, знову падав просто у натовп, його носили на руках від сцени аж до середини пляжу і назад. Словом, втішені були всі. Цей гурт назвали найвідкритішим серед усіх, адже хлопці не лише мужньо «йшли в народ», а й терпляче витримали майже півгодинну автограф-  та фото-сесію, не відмовивши нікому.

Ще одним сюрпризом останнього дня фестивалю стала поява на сцені Хмельмена – так його охрестили ведучі. Це той самий невловимий герой, якого в місті вже встигли зафіксувати на  дахах тих чи інших будівель. Хто він є насправді, в нього так і не допиталися.

Протягом трьох днів фестивалю під вправними руками хлопців з бензопилами шматок дерев’яної колоди на березі Південного Бугу поступово змінювався, набуваючи рис логотипу фесту. А недільного вечора, коли вже сутеніло, вирізьблене лого облили горючою речовиною та урочисто підпалили. І став він насправді довершеним, на радість хмельничанам. Обіцяють, що цей витвір дерев’яного мистецтва перенесуть в один з парків міста і він стане своєрідною фото-зоною та згадкою про третій «Rock&Buh».

Попри те, що всі три дні фестивалю минули в досить мирній атмосфері, без непорозумінь та конфліктів таки не обійшлося. Недільного вечора, після виступу одного з гуртів, який виконував свої пісні російською мовою, один з відвідувачів фестивалю висловив з цього приводу своє обурення. А позаяк виконавці уже давно пішли зі сцени, то об’єктом певної агресії  став юнак, який продавав неподалік головної сцени сувенірну продукцію, позначену логотипом гурту. До розмови залучили поліцію, тут же дуже вчасно нагодився й відомий у місті одіозний депутат. Розмова була гаряча, тож представник гурту зібрав від гріха подалі свій крам і ретирувався за лаштунки. А поліцейський, депутат  та хмельничанин ще довго дискутували на тему російської мови у виступах гуртів на рок-фестивалі.

Підсумовуючи: фестиваль минув на позитиві, відкривши сезон у Хмельницькому та подарувавши, навіть за несприятливої погоди, безліч емоцій тим, хто не побоявся дощу та болота, та прийшов на пляж Південного Бугу, аби послухати рок та відірватися від буденності.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS