Новини
Суспільство

Чому Хмельницький лишився без води та як збираються оновлювати трубопровід?

Аварія, через яку все місто Хмельницький лишилося без води, виникла на ділянці водогону зі старою трубою, де не було можливості переключення на другу гілку. Про це повідомив директор МКП «Хмельницькводоканал» Віталій Кавун. За його словами, трубу проклали у 1980 році, а термін її експлуатації давно закінчився.

Загальна довжина Чернелівського водогону – 34 кілометри. На більшій частині труби вже замінені на нові склопластикові виробництва турецького концерну «Superlit». Ці конструкції можуть слугувати щонайменше пів століття. За проектом на різних ділянках прокладені труби, здатні витримувати робочий тиск 6, 10 та 16 атмосфер.

Цьогоріч планують звести 1,8 км другої гілки водогону. Вартість робіт – 30 мільйонів гривень. Після цього оновлення потребуватимуть ще 14 км трубопроводу.  Для їхньої замінити необхідне фінансування на суму 200 мільйонів гривень.

Реконструкція водогону розпочалася ще у 2004 році і тривала на невеличких ділянках. Отримати велике бюджетне вливання для ремонту вдалося лише у 2011 році. До того аварії там ставалися у середньому двічі на місяць, каже Віталій Кавун. Нині ж – лише максимум 4 рази на рік. Зменшення аварійних ситуацій вдалося досягти завдяки проведенню комплексу заходів:

«Аварій стало менше завдяки зменшенню навантаження на водогін у зв’язку з будівництвом другої гілки. Також ми провели заміну насосного обладнання на одній з насосних станцій та реконструкція резервуарів чистої води задля зменшення кавітації та потрапляння повітря у трубопроводи», – пояснює Віталій Кавун.

Рік тому «Хмельницькводоканал» провів повномасштабне дослідження всіх джерел водопостачання у районі села Чернелівка Красилівського району. Комунальне підприємство отримало висновок Державної комісії по запасах корисних копалин: з таким водопостачанням можна відбирати воду з Чернелівського водогону у найближчі 25 років.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS