Новини
Суспільство

На Хмельниччині для військових, які повернулися зі Сходу, провели психолого-реабілітаційний тренінг

До бригади тактичної авіації імені Петра Франка Повітряних Сил Збройних Сил України, що дислокується на Хмельниччині, повернулась перша група військовослужбовців, яка виконувала бойові завдання в районі проведення операції Об’єднаних сил у складі десантно-штурмових бригад.

Психолог бригади підполковник запасу Фаріт Сахіпов організував і провів комплекс заходів психологічної декомпресії. Це тренінг, що триває протягом чотирьох днів, і спрямований на адаптацію до умов мирного життя, стабілізації психоемоційного стану та попередження розвитку психогенних розладів.

– Упродовж чотирьох днів ми проводили психологічне діагностування, – розповів Фаріт Сахіпов. – Військовослужбовці виконували антистресові вправи, вправи м’язової релаксації на загальну психологічну саморегуляцію. Ми успішно використовуємо раніше відпрацьовану стратегію спілкування з членами родини, значну увагу приділяємо шляхам розв’язання конфліктів та формування атмосфери взаємної підтримки. Цікавим і корисним для військовослужбовців були і є заняття з художньої арт-терапії, відвідування музеїв, історичних та культурних пам’яток краю, заняття у фізкультурно-оздоровчому комплексі, колективне відвідування храму, – наголосив психолог.

Учасники тренінгу відвідали музей АТО в гарнізонному будинку офіцерів.

Організатор тренінгу військовий психолог бригади Фаріт Сахіпов має великий професійний досвід психологічної реабілітації військовослужбовців як в районі виконання бойових завдань на Сході України, так і в пунктах постійної дислокації військових частин. Зокрема, влітку минулого року, він у складі групи психологів успішно працював у санаторії селища Затока на Одещині, де військовослужбовці однієї з бригад Сухопутних військ проходили курс реабілітації та адаптації після виходу на ротацію.

– Надзвичайно важливо підтримати бійців, що повернулись з передової, зрозуміти їх психологічний і емоційний стан, допомогти адаптуватись та повернути їх до мирного життя, – зазначив психолог. – А головне, вони мають чітко і твердо знати, що ми, підтримуючи їх під час перебування на Сході, підтримаємо і допоможемо тут і тепер, після успішного повернення до своїх домівок, – підсумував Фаріт Сахіпов.

– Ми щиро вдячні командуванню нашої бригади за теплу зустріч, увагу і турботу про нас, – зазначив один з учасників тренінгу прапорщик Олег Мазуренко.

 

Сергій Жмурко, відділення спеціальних кореспондентів Інформагентства Міноборони «АрміяInform» (м. Хмельницький).

Фото автора.

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS