Новини
Політика

ОПОРА звернулася до поліції через політичну агітацію на Хмельниччині

ОПОРА звернулася до поліції з приводу агітаційних матеріалів без вихідних даних, розміщених на території Хмельниччини. Про це йдеться на сайті організації.

У виборчому окрузі №190 впродовж минулого тижня спостерігачі ОПОРИ фіксували відсутність вихідних даних у інформаційному бюлетені Радикальної партії Олега Ляшка, який роздавали з партійного намету, та на білбордах партій «Опозиційний блок» і «Європейська Солідарність». З приводу цих фактів ОПОРА написала звернення до поліції.

Інформаційний бюлетень «Слово Ляшка», що містив матеріали з ознаками агітації на користь лідера Радикальної партії Олега Ляшка, роздавали 28 червня з партійного намету, розташованого на вулиці Героїв Небесної Сотні, неподалік ринку, в місті Шепетівці. Як повідомляє спостерігач ОПОРИ, друковані матеріали не містили вихідних даних, необхідних відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Представниця партії в Шепетівці Галина Веселкова телефоном зазначила, що згідно з інформацією, яку їй надали в юридичному відділі партії на рівні Києва, вони не вважають газету агітаційною, оскільки «вона не містить закликів голосувати та є суто інформаційною».

З порушенням виборчого законодавства опублікували в інформаційному бюлетені матеріал «Рейтинги: у Ляшка росте, у Зеленського падає». Частина 1 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України» визначає, що при оприлюдненні результатів соціологічних опитувань необхідно вказувати територію, яку охоплювало опитування, розмір та спосіб формування соціологічної вибірки опитаних, метод опитування, точне формулювання питань, можливу статистичну похибку. Цієї інформації у бюлетені не зазначили. Аналогічний факт нещодавно зафіксувала ОПОРА й у Чернівецькій області.

Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції з проханням вивчити, чи поширення зазначеної друкованої продукції з наметів Радикальної партії не порушує виборче законодавство.

Окрім того, в наметі збирали підписи «на підтримку ініціативи Олега Ляшка щодо заборони продажу земель іноземцям і аграрним олігархам». У відповідній анкеті необхідно було вказати свої прізвище, ім’я, по батькові, адресу, контактний телефон і поставити підпис. Внизу форми дрібним шрифтом зазначено: «Своїм підписом підтверджую надання згоди на обробку моїх персональних даних відповідно до Закону України «Про захист персональних даних». До слова, нещодавно в Шепетівці ОПОРА фіксувала збір персональних даних громадян у наметах партії «Українська стратегія Гройсмана».

Як наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області Андрій Попик, до передачі своїх персональних даних третім особам треба ставитися обережно й відповідально, завжди вимагати пояснення, з якою метою та ким буде використовуватися отримана інформація.

27 червня на трасі між Шепетівкою та Славутою ОПОРА виявила чотири білборди партії «Європейська солідарність» без вихідних даних. Раніше на цих рекламних конструкціях ОПОРА фіксувала рекламу цієї ж політичної сили, також без вихідних даних.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS