Новини
Екологія

Екологи перевіряють факти цвітіння води і загибелі риби у водоймах Хмельниччини

Державна екологічна інспекція у Хмельницькій області отримує повідомлення про факти цвітіння води та загибелі риби у водних об’єктах області, які ретельно перевіряються. Про це йдеться у дописі на сторінці відомства у Фейсбуці.

Як зазначається, 3 липня цього року інспектори здійснили відбір проб поверхневих вод для проведення інструментально-лабораторних досліджень у тринадцяти точках спостереження на річці Південний Буг від села Чорний Острова до Летичева.

Окрім того, у зв’язку із надходженням до Інспекції повідомлення про загибель малька риби на річці Плоській, що в обласному центрі, відділом інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції у Хмельницькій області відібрані проби води та проведені вимірювання концентрації розчинного кисню у водоймі, який склав 1,9 мг/см3 (при нормі 4 мг/см3).

Про результати інструментально-лабораторних досліджень відібраних проб води обіцяють додатково проінформувати.

Разом з тим, у відомстві відзначають, що один літр повітря містить близько 210мг/см3 кисню. У такому ж об’ємі води кисню не більше 10мг/см3, тобто у 20 разів менше, ніж у повітрі. 

Для нормальної життєдіяльності коропа потрібно, щоб на один літр води припадало 3-8 мг/см3 кисню. При його концентрації 2мг/см3 у літрі води риба поводиться неспокійно, випливає на поверхню і ковтає повітря; при концентрації 0,5мг/см3 короп швидко гине від задухи. 

Судак і лящ засинають, коли вміст кисню в одному літрі води знижується до 2мг/см3, а лососеві (наприклад – форель) – до 1,5 мг/см3.

Від нестачі кисню риби виснажуються, а потім гинуть. Інколи це явище стає масовим. Тоді говорять про так звану задуху – масову загибель риби від нестачі або відсутності кисню. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS