Новини
Суспільство

Хмельницьких лікарів «первинки» штрафуватимуть за нечемність

Від липня лікарів хмельницьких центрів первинної медико-санітарної допомоги депреміюватимуть за грубість до пацієнтів. Насправді така умова була передбачена і раніше у колективній угоді, проте адміністрація закладів у більшості випадків обмежувалась лише бесідами.

На думку  головної лікарки міського центру ПМСД №2 Людмили Головко, депреміювання – це одна з умов наближення сервісу комунальних медичних закладів до стандартів приватних клінік.

«Зарплати піднялися. І ми у колективному договорі прописали не тільки преміювання, а й депреміювання. Тобто при невиконанні і певних лікарських функцій, і певних проблемах з комунікацією будуть робитися висновки щодо якості надання медичної допомоги. Відповідно нараховуватися відсотки для депреміювання. Якщо будуть скарги, включатиметься цей механізм», – відзначила Людмила Головко.

Раніше метод депреміювання застосовували лише у поодиноких випадках скарг на рівні управління охорони здоров’я. Одного разу, за словами Людмили Головко, дали догану лікареві і депреміювали повністю.

Наразі зарплата лікаря первинної ланки складається з двох частин – окладу та премії, яка нараховується за кількість декларацій, підписаних з пацієнтами. Саме цієї складової зарплати і можуть позбутися нечемні лікарі. Проте лише у випадках, коли грубість очевидна, або якщо на лікаря зафіксовані численні скарги від пацієнтів. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS