Новини
Армія

Олександр Погребиський: «Україна має право бачити, на кому тримається її незалежність»

Напередодні Дня Незалежності України однією з головних та обговорюваних у суспільстві (крім дострокових парламентських виборів) є тема відміни військового параду. І якщо нова влада вважає нормальним відмінити те чи не єдине, чим українці наразі можуть з повним правом пишатися, то люди, причетні до цієї події безпосередньо – іншої думки. Саме про це, зокрема, говорили у Красилові представники політичної партії «Європейська Солідарність» Олександр Погребиський (гранатометник у запасі, волонтер) та Гліб Бабич (командир взводу на передовій).

«Спочатку з’являється промова Зеленського про відміну параду, під час якої він нічого кращого не знайшов, як купувати  згоду на це тисячею гривень. А наступного дня з’являються по всьому Інтернету і Києву афіші про майбутнє шоу Ліги сміху на Кубок Президента України. Це – знущання. І так буде далі» – зазначив Гліб Бабич.

За словами Олександра Погребиського, заборона параду на День Незалежності свідчить про те, що армію і Збройні сили України з першого місця публічного і інституції, яка має найбільшу довіру суспільства, відсувають на другий план.

«Це сигнал, який я бачу, як військовослужбовець. І перше, що я відчув, коли дізнався про відміну параду, – це сум і тривогу, тому що цей сигнал свідчить про те, що ми не будемо далі продовжувати боротьбу. І це дуже погано» – прокоментував Олександр Погребиський.

За словами військового, парад на День Незалежності – це не шоу і не концерт, хоча, можливо, нові політичні сили ставлять до нього саме так. Але як суспільство, так і військовослужбовці розуміють суть військового параду інакше:

«Це дуже потужний взаємозв’язок народу України зі своїми захисниками. Це ті речі, які неможливо передати  емоційно та словами. Це довірчі стосунки, коли народ всі ці п’ять років підтримував свої Збройні Сили, не просто на словах, а дуже багато для цього робив», – пояснив Олександр.

І додає, що Збройні Сили України с тали такими, якими ми їх зараз бачимо, завдяки народу України в першу чергу: «І коли в нас забирають право цього спілкування, кажуть, параду не буде в цьому році, та й в наступному, напевно, також, а разом з ти ми чуємо, що треба перестати стріляти у відповідь тощо, це дуже тривожні дзвіночки».

За словами Олександра Погребиського він зі своїми товаришами виступили з ініціативою провести військовий парад в Києві самостійно.

«Ми маємо на це повне право. Збройні Сили України, ветерани  мають право. І Україна на День Незалежності має право бачити, на кому тримається ця незалежність. І має право побачити тих людей, які кров’ю і потом здобували цю незалежність», – додав Олександр.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS