Новини
Освіта

Хмельницький університет управління та права: за кожною перемогою – конкретна людина

Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова (ХУУП) – це сучасний заклад вищої освіти комунальної форми власності, який  у своїй діяльності поєднує найновіші досягнення науки і традиції класичної вищої школи. Саме завдяки такому успішному поєднанню університет є визнаним на Поділлі центром юридичної, управлінської та економічної освіти, про що свідчать високі показники у рейтингах освіти та результати роботи випускників університету.

Бути вищим – що це означає?  Для Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова статус закладу вищої освіти – не лише штамп в дипломі випускника. Освіта, яку здобувають студенти в стінах цього університету, підкріплена якісними знаннями та конкретними перспективами. Але будемо послідовними…

Ровесник незалежності 

ХУУП був заснований в той час, коли Україна лише набула незалежності. Він ровесник держави і всі ці роки готував юристів, адвокатів та суддів, управлінців, фінансистів, вкрай необхідних для становлення та розвитку молодої України. Починав з малого, маючи акредитації всього на декілька спеціальностей. Але попит засвідчив, що є необхідність розширити масштаби своєї діяльності, оскільки державі все більше потрібні фахово підготовлені кадри. Завдяки своїм випускникам, ХУУП поступово набув репутації одного з кращих закладів вищої освіти України, зайнявши міцну позицію в рейтингу десяти найкращих університетів серед близько 200 (!). Приємно зауважити, що за даними інформаційної системи «Вступ. ОСВІТА.UA» з Єдиної державної бази з питань освіти у 2018 році серед усіх закладів вищої освіти Хмельниччини абітурієнти з найвищими конкурсними балами вступили саме до Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова.

Зараз навчання проходить на юридичному факультеті та факультеті управління та економіки. Університет здійснює ступеневу підготовку фахівців освітнього ступеня «Бакалавр» та «Магістр» за спеціальностями  «Право», «Міжнародне право», «Правоохоронна діяльність», «Соціальне забезпечення», «Публічне управління та адміністрування»,  «Менеджмент», «Фінанси, банківська справа та страхування», «Туризм». Також діє аспірантура та докторантура. Для студентів працюють майже 130 висококваліфікованих науково-педагогічних працівників, серед яких доктори та кандидати наук, професори та доценти.

Тільки вперед 

Якщо дослідити історію ХУУПу, то можна побачити, що за свої двадцять сім років існування він пройшов важкий шлях від маловідомого університету до престижного закладу вищої освіти з високими рейтингами, що відкриває нові горизонти, збільшує ліцензовані обсяги підготовки  здобувачів вищої освіти, започатковує підготовку за сучасними, конкурентоспроможними  спеціальностями. Університет розвивається та пропонує своїм студентами цікаві можливості. Сучасні вимоги, конкуренція та боротьба за кожного студента – це питання не лише «виживання». Це престиж закладу і, мабуть, певний азарт керівництва університету. Система вищої освіти в Україні формується і чому б не бути першим в цих перегонах?

Якщо вважаєте, що право на навчання у закладі вищої освіти в Україні – це виключно справа грошей, то ми готові посперечатися з цим. Вартість навчання у Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова демократична, поряд з цим, є достатня кількість бюджетних місць як для бакалаврату, так і магістратури. Це дійсно дає великий шанс для всіх бажаючих здобути якісну освіту.

Вчена рада як новий крок 

У 2016 році Хмельницький університет управління та права піднявся ще на одну сходинку, – відкрив спеціалізовану вчену раду. На разі їх в університеті діє дві. Завдяки цьому, університет може самостійно готувати кандидатів юридичних наук та кандидатів наук з державного управління. Безпосередньо юридичним напрямом підготовки здобувачів вищої освіти займається доктор юридичних наук, професор та Заслужений юрист України Олександр Буханевич.

Боротьба за ім`я Юзькова 

Ще одним важливим кроком стало надання університету почесного імені Леоніда Юзькова – першого Голови Конституційного суду України. Зробити це було не так просто. Щоб перейменувати заклад, який має статус державного, потрібно пройти шлях від громадських обговорень до позитивного рішення Хмельницької обласної ради. Ініціатива отримання такої почесної назви належала колективу університету та була беззаперечно підтримана Олександром Буханевичем.

14 травня 2018 року він підписав рішення вченої ради про розгляд питання щодо присвоєння Хмельницькому університету управління та права імені Леоніда Юзькова. Серед ініціаторів – ректор університету Олег Омельчук  та Голова Конституційного суду України Сергій Шевчук.

Колектив прийняв рішення позитивно і був у цьому одностайний. Громадські обговорення пройшли ще восени 2018 року і позитивне рішення було передано в Хмельницьку обласну раду з проханням розглянути питання якнайшвидше. Проте депутати обласної ради чомусь сприйняли цю пропозицію прохолодно, їм знадобилося три спроби, щоб нарешті прийти до єдиного висновку. На третьому голосуванні Іван Гладуняк, голова бюджетної комісії Хмельницької обласної ради, нагадав народним обранцям, що ігнорувати думку громадськості і колективу університету неправильно. Голосування відбулося після того, як пан Гладуняк наполіг на прозорому підрахунку голосів, щоб ім`я кожного незгодного було на електронному табло. Чому для обласної ради голосування стало такою проблемою, відповісти важко. Хоча причетні говорили, що це питання виключно престижу і не мало за собою ніякої матеріальної вигоди, тому й буксувало майже півроку. Але нарешті в 2019 році університет добився свого і тепер носить ім`я видатної людини, народженої на Хмельниччині!

За кожною перемогою – конкретна людина 

І це не єдина перемога, що відбулася завдяки ініціативам таких людей як Олександр Буханевич. Вірно те, що завжди за кожною справою, перемогою та здобутком стоїть конкретна людина, кожне її рішення – це відданість справі, гідність, відповідальність та наполегливість, це витрачені сили, зусилля та витримка. Заклад вищої освіти, який впевнено йде вперед, повсякчас зустрічається з проблемами та перешкодами. Але є людина, яка вміє об`єднувати та приймати компромісні рішення, надихає, підтримує, підштовхує та розвиває. Так, ми знов говоримо про Олександра Буханевича, з його обранням на посаду Голови вченої ради університет відкрив для себе нові можливості. Немає сумнівів, що у Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова попереду ще багато перемог!

Олег Миколайович Омельчук, доктор юридичних наук, ректор ХУУП ім. Л.Юзькова

 

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS