Новини
Політика

Виборча кампанія на Хмельниччині: концерти замість гречки, погрози, бійки та чорний піар

Останній тиждень перед виборами можна назвати найгарячішим. Кандидати наввипередки розповсюджували один про одного негативні матеріали. У Городку кандидат заявив про ножовий напад на нього представниками конкурента. У Шепетівці зафіксовано випадок погрози вбивством одному з кандидатів. А у Хмельницькому ж між представниками  двох кандидатів у нардепи зчинився конфлікт з бійкою. 

«Внесено 4 повідомлення до ЄРДР. Йдеться про кримінальні провадження: ст. 296 , ч. 1 (хуліганство) – по Городоцькому відділу поліції, ст. 129  (погроза вбивством) – по Шепетівському відділу поліції, ст. 160, ч. 4 – підкуп виборців (загалом по області). А також ст. 125, ч. 1 – конфлікт біля залізничного вокзалу у Хмельницькому», – розповів заступник начальника ГУНП України в Хмельницькій області Валентин Білянський. 

Разом з тим протягом всієї виборчої кампанії представники громадянської мережі «Опора» фіксували чимало порушень правил агітації. Особливо щодо розміщення матеріалів про кандидата без вихідних даних. Були випадки, коли реклама на білбордах з’являлася ще до офіційної реєстрації кандидата. А після його реєстрації ця ж політична реклама на білбордах продовжувала висіти. 

Також зафіксовані випадки піару чинних депутатів на субвенціях з держбюджету.

«Тобто коли з держбюджету виділяються кошти на зведення якогось інфраструктурного об’єкта,  а чинний депутат від округу приїжджає і говорить, що завдяки його діяльності виділилися ці кошти», – зазначив координатор ГМ «Опора» у Хмельницькій області Андрій Попик.  

Окрім того, кандидати розповсюджували про конкурентів матеріали з ознаками чорного піару. За словами опорівців, сама собою негативна інформація про кандидата не є злочином. Питання виникають, коли такі матеріали – без вихідних даних, або коли йдеться про  недостовірні відомості і це встановлено у судовому порядку.

Часті випадки і розклеювання агітаційної продукції у невстановлених місцях – на електроопорах, фасадах будівель.

«Про притягнення до відповідальності тут говорити складно. Тому що сам кандидат не несе відповідальності, а несе той, хто поклеїв», – пояснив Андрій Попик.  

І після виборів представники ГМ «Опора» аналізуватимуть фінансові звіти кандидатів у нардепи. Особливо щодо агітаційних заходів, які стали «родзинкою» цієї виборчої кампанії, замінивши роздачу гречки. 

«Наприклад, концерти за участі популярних співаків. Ми чекаємо, коли кандидати подадуть всю свою звітність до ЦВК, щоб можна було проаналізувати, чи з дотриманням всіх вимог закону здійснювалося фінансування всіх цих заходів», – зазначив омбудсмен із захисту виборчих прав ГМ «Опора» в Хмельницькій області Володимир Гарієвський.

Деінде на Хмельниччині не обмежувалися одними лише концертами. Наприклад, у Теофіполі під час концерту на підтримку одного з кандидатів відбувся розіграш призів нібито від громадської організації. Всім присутнім роздавали номерки, за якими громадяни мали змогу виграти, зокрема, пральну машину, бензопилу, надувний матрац.

«Це не зовсім законні і моральні методи агітації. Кандидат пояснює, що це робить не він, а громадська організація. Але фактично є сцена із закликами голосувати за кандидата. Тобто це агітаційний захід. І можна сказати, що це видозмінена форма гречки», – вважає Андрій Попик.

У двох найбільших містах області – Хмельницькому та Кам’янці-Подільському – серйозно застосовувався адмінресурс. Там очільники місцевих рад під час виборчої кампанії надавали перевагу одному з кандидатів у народні депутати. За словами Андрія Попика, фактично здобутки місцевих рад проектувалися на певного кандидата і використовувалися для його агітації.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS