Новини
Здоров’я

У Хмельницькому безкоштовно роблять щеплення

У медичних закладах Хмельницького можна безкоштовно зробити щеплення від дифтерії та правця. Про це повідомляється на сайті міськради.

“Стартувала кампанія з вакцинації від дифтерії та правця “Вакциновані – значить захищені”. Хмельничани можуть безкоштовно у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра зробити щеплення”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у центрах первинної медико-санітарної допомоги міста є якісна і безпечна вакцина в достатній кількості – більше 10 тис. доз вакцини для профілактики дифтерії, кашлюку та правця, 1125 доз вакцини АДП для дітей 6-річного віку та 29,5 тис. доз вакцини АДП-м для підлітків та дорослого населення.

Щеплення від дифтерії повинні отримувати всі – і діти, і дорослі протягом усього життя, кожні 10 років. Дітям роблять щеплення вакциною АКДП в 2, 4 і 6 місяців. У 18 місяців проводиться ревакцинація, згодом ревакцинацію проводять в 6 років вакциною АДП, наступну у 16 років – АДП-м. Далі необхідно вакцинуватися вакциною АДП-м повторно кожні 10 років. Тобто, якщо останнє щеплення проти дифтерії отримано у 16 років, наступне потрібно зробити в 26. І так далі кожні десять років.

В Хмельницькому станом на 1 липня поточного року достатньо високий рівень охоплення щепленнями проти дифтерії та правцю дітей до 1 року – майже 85%, дітей у 18 місяців – близько 80%. Але чим старше діти, тим нижчий рівень охоплення вакцинацією: у 6 років – 41%, в 16 років – 35,6%, дорослі – 27,4%.

Чому важливо, щоб більшість людей були вакциновані? Якщо 95% людей мають імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни, навіть якщо буде завезене з іншої держави. Такий імунітет називається «колективним». Колективний імунітет захищає дітей, котрим не можна проводити вакцинацію через постійні чи тимчасові протипоказання. Колективний імунітет може бути сформовано лише в результаті охоплення вакцинацією понад 95% населення.

Яскравий приклад дії колективного імунітету – ситуація із захворюванням на кір в Україні в цілому і в Хмельницькому зокрема. З кінця минулого року до квітня поточного року в місті спостерігалось щомісячне значне зростання захворюваності на кір. З січня по квітень в Хмельницькому було зареєстровано 741 випадок захворювання. Після проведення заходів з посиленої імунізації проти кору у квітні-червні рівень захворюваності значно знизився і в червні тих, хто захворів було всього 49.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції. Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість у місці ін’єкції або невелике підвищення температури – це звичайне явище. І воно доводить, що вакцина працює і організм формує імунітет.

Пацієнтам слід вакцинуватися до вересня, оскільки з початком навчального року кількість випадків захворювання на інфекційні хвороби зростає, отже ризик виникнення спалаху підвищується.

У разі, якщо дитина не була щеплена з будь-яких причин за віком, батькам необхідно звернутись до педіатра чи сімейного лікаря, з яким підписано декларацію на медичне обслуговування для складання індивідуального графіку профілактичних щеплень.

Якщо дорослі не були раніше вакциновані або у них немає відповідних записів про щеплення – для захисту від дифтерії і правця необхідно триразове щеплення АДП-м. Між першим та другим щепленнями інтервал повинен бути не менше 30 днів і шість місяців між другим та третім щепленнями. Далі необхідно вакцинуватися повторно кожні 10 років.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS