Новини
Суспільство

На Хмельниччині може з’явитися ще одна ОТГ

На Ізяславщині цьогоріч сформувалася перша сільська територіальна громада – Плужненська загальною площею 176.65 км 2, до котрої увійшли Плужненська, Мʼякотівська та Шекеринецька сільські ради. Проте залишаються 26 сільських та одна міська рада в Ізяславському районі, котрі також можуть укрупнюватись, йдеться на сайті РДА.

Відтак 29 липня відбулися громадські обговорення на території Ліщанської та Теліжинецької сільських рад щодо утворення сільської територіальної об’єднаної громади, охопивши території Великопузирківської, Тернавської, Теліжинецької, Ліщанської, Сахновецької, Новосільської та Щуровецької сільських рад із центром в с.Сахнівці.

Як йшлося під час обговорення, процес добровільного об’єднання має завершитися у 2019-2020 роках, у перспективі очікується зміна механізму створення об’єднаних громад та формування районів. Зволікання із процесом об’єднання тягне за собою втрату преференцій та допомоги із боку держави та міжнародних донорів на розвиток інфраструктури та закладів соціальної сфери. Також втрачається можливість на реалізацію різноманітних проектів, у тому числі і за рахунок міжнародних організацій. Ті громади, що встигли об’єднатися раніше, уже котрий рік отримують значну фінансову підтримку від держави, яку використовують для розвитку і розбудови. Не об’єднані території такої можливості не мають.

Підводячи підсумки зустрічі, Ліщанський та Теліжинецький сільські голови зазначили, що процес добровільного об’єднання територіальних громад — неминучий для сільських рад, які хочуть розвиватись. Потрібно із повною відповідальністю підійти до цього процесу, ще раз обговорити всі ключові моменти об’єднання, адже це надзвичайно важливе питання нашої життєдіяльності сьогодні та на значну перспективу.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS