Новини
Суспільство

У Хмельницькому СІЗО ув’язнених тримають у тісних камерах з пліснявою та грибком

У державній установі «Хмельницький слідчий ізолятор» виявили низку порушень вимог національного законодавства та недотримання міжнародних рекомендацій і норм у сфері поводження із засудженими та особами, узятими під варту. Про це повідомляється на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Як зазначається, фактично всі камери на час візиту були переповнені ув’язненими. Незважаючи на заходи, які вживаються адміністрацією установою для реконструкції системи водовідведення, більшості камер першого корпусу слідчого ізолятору, який було зведено більше двохсот років тому, вкриті грибком та пліснявою, через зношення та руйнування каналізаційної мережі. 

“Внаслідок відсутності доступу до питної води, засудженим та особам, узятим під варту, доводиться пити водопровідну воду, якість якої є сумнівною. Окремі камери мають недостатнє природнє та штучне освітлення”, – йдеться у повідомленні.

Через відсутність єдиної радіомережі та гучномовців в камерах слідчого ізолятора, ув’язнені обмежені в отриманні інформації та в контактах із зовнішнім світом. Постільна білизна осіб, узятих під варту, знаходиться у вкрай зношеному стані та потребує заміни та списання.

Також в установі порушуються вимоги Закону України «Про попереднє ув’язнення» щодо роздільного тримання у місцях попереднього ув’язнення осіб, яких вперше притягнуто до кримінальної відповідальності, окремо від осіб, які раніше притягалися до кримінальної відповідальності.

У порушення санітарно-гігієнічних норм у безпосередній близькості до приміщення харчоблоку (кухні), який розміщений у спеціальній будівлі на території, що охороняється, знаходиться підсобне господарче приміщення, в якому розводять свиней та нутрій. Крім того, у приміщенні харчоблоку відсутній окремий санітарний вузол, тому працівники кухні відвідують туалет у господарчому дворі, який знаходиться у незадовільному стані.

“У слідчому ізоляторі належним чином не ведеться облік рапортів та матеріалів про вчинені правопорушення, що може призвести як до їх приховування, так і до інших зловживань. Зокрема, перевіркою журналу обліку рапортів про порушення ув’язненими і засудженими встановленого режиму тримання, виявлено більше 25 не зареєстрованих рапортів та матеріалів про вчинені ще 27.07.2019 правопорушення”, – повідомили у секретеріаті  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Багато засуджених та осіб, узятих під варту, потребують невідкладного отримання правової допомоги із нагальних для них питань. Тому адміністрації установи рекомендовано найближчим часом провести зустріч з представниками Регіонального центру з надання безоплатної вторинної допомоги в Хмельницькій області.

Також виявлено суттєві недоліки в організації надання медичної допомоги засудженим та особам, узятим під варту, та дотримання протиепідемічних заходів.

За результатом моніторингового візиту до Міністерства юстиції України буде спрямований відповідний звіт із зазначенням виявлених порушень прав засуджених та наданням практичних рекомендацій щодо їх усунення.

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS