Новини
Культура

У музеї історії Хмельницького відкрилася виставка Леоніда Бессараби

Березнева повінь, барвисті квіти, огорнуті туманом гори, замислена жінка. Всі ці образи постають на картинах Леоніда Бессараби. Виставка художника відкрилася у музеї історії м. Хмельницького. Рівно рік тому митця не стало. Його ж роботи нині – надбання численних музеїв та приватних колекцій.

Леонід Бессараба народився 1935 року на Вінниччині у родині селян, які захоплювалися мистецтвом: батько – живописом, мати – вишивкою. Митець закінчив Київський художній інститут. Згодом працював викладачем образотворчого мистецтва Хмельницького педагогічного училища, асистентом кафедри інженерної графіки Хмельницького технологічного інституту побутового обслуговування, був головою обласної  художньої ради. У 2001 році став лауреатом премії ім. В. Розвадовського, а у 2008 році митцю присвоїли звання заслуженого художника України.

Леонід Бессараба творив у реалістичній манері. Його портрети здебільшого відображають сильних особистостей. Колега художника відомий український графік Михайло Андрійчук, до прикладу, виділяє дві роботи митця – «Перший урок»,  а також «Без права на помилку», що зображує розгляд кримінальної справи.

«Леонід Бессараба закінчив заклад, який працював за програмою академічного живопису. Він дуже гарно відчував кольори. А у реальному житті вирізнявся тим, що завжди міг порадити.  Не пам’ятаю, щоб він взагалі хоч колись був озлоблений на когось», – пригадує Михайло Андрійчук.

За словами художника Якова Павловича, у мистецькому світі Леонід Бессараба відомий, і як творець декількох діорам. Зокрема, у Старій Синяві – «Битва Б. Хмельницького під Пилявцями». А також діорами у музеї воїна-інтернаціоналіста Олега Оніщука в Ізяславі. 

Виставка робіт художника у музеї історії м. Хмельницького триватиме місяць. 

Автор: Галина Мельник

Читайте нас у Телеграм та у нашій групі Viber @ПоділляNEWS